Stvara se migrantski obruč oko Krajine: Granična policija HR dobila naredbu da pojača kontrolu

Nova migrantska ruta je otvorena, a prema nekim procjenama tim putem prema BiH stiže oko 60 hiljada migranata. Ruta kojom migranti iz BiH idu u Hrvatsku je Sarajevo – Krajina. Trenutno je u Bihaću nekoliko stotina migranata, a predviđa se da će dolaskom toplijeg vremena ta brojka dostići i nekoliko desetina hiljada migranata u tranzitu.

Policija u Hrvatskoj je na nogama zbog najave da bi nekoliko desetina hiljada migranata moglo krenuti prema Hrvatskoj preko BiH. Policijskim upravama uz granicu stigla je naredba da pojačaju kontrolu jer sve više migranata pristiže u Sarajevo i Bihać, odakle preko Hrvastke traže ilegalan put do Evropske unije.

S obzirom na svakodnevni dolazak miganata na područje Krajine, najviše u Bihać i Veliku Kladušu, postavlja se pitanje, šta će se desiti ukoliko hrvatska granična policija pojača kontrolu ili čak zabrani ulazak migrantima? Hoće li Krajina postati migrantski centar, a njeni građani žrtve kako kantonalne i lokalne, tako i državne vlasti?

Premijer Rošić svakodnevno daje izjave u kojima se ograđuje od ovog problema, na način da je migrantska kriza nadležnost države, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Premijer Rošić je prvi čovjek USK i odgovoran je za 280 hiljada građana koji očekuju da , napokon, poduzme konkretne poteze.

Svjedoci smo da Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno ministar Dragan Mektić ne shvata ozbiljnu ovu krizu niti je svjestan kakav će problem nastati, pogotovo u Krajini, ukoliko se ne poduzmu odgovarajući koraci. Na nedavno održanom sastanku u Bihaću, u organizaciji Grada Bihaća, niko iz Ministarstva sigurnosti BiH nije bio prisutan, a na poziv premijera Rošića, ministar Mektić je potvrdno odgovorio,  da bi u posljednjem trenutku otkazao posjetu jer, vjerovali ili ne, za ministra Mektića je važnije šta se dešava u Srbiji nego u BiH.

I dok premijer Rošić prebacuje lopticu – nadležnost na državni nivo, u Bihaću se je pojavila zarazna bolest. Naime, od volontera Crvenog križa Bihać saznajemo da je već 27 registriranih izbjeglica oboljelo od šuge. Da li će migrantska kriza biti nova zima, nova poplava, koja će, po ko zna koji put, pokazati pravo lice (ne)sposobnosti ovdašnje vlasti, ostaje nam da vidimo.