“To su sve naša djeca”: UEFA u Bihaću podržala Foodball3 za djecu

.

Osnova ovog projekta je bila da uključimo na neki način marginalizovane kategorije kao što su djeca iz izbjegličkih i migrantskih porodica, ali takođe i djecu iz socijalno ugroženijih kategorija, zajedno sa ostalom djecom iz nogometnih klubova sa ovih prostora – rekao je predstavnik Nogometnog saveza BiH Alija Porča

Po prvi put u Bihaću, uz podršku UEFA, dječaci i djevojčice iz porodica izbjeglica, tražioca azila, i migrantskih porodica, kao i iz lokalnih nogometnih klubova i marginaliziranih grupa, njihovi nastavnici i roditelji, ovog vikenda učili su Foodball3 metodu igranja nogometa bez sudija.

Događaj je upriličen u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i Nogometnog saveza BiH (NSBiH) u okviru projekta Socijalna integracija kroz fudbal “Football3 kao metoda društvene promjene“.

To je bila prilika da dječaci i djevojčice učestvuju u dvodnevnim radionicama, a održane su i edukacije za trenere dječjih nogometnih klubova i nastavnike tjelesnog iz osnovnih i srednjih škola, edukacija za roditelje djece, staratelje i druge osobe koje rade sa djecom, kao i radionice i sportske aktivnosti sa 80 djece iz lokalnih nogometnih klubova i marginaliziranih grupa (djeca izbjeglice i djeca iz migrantskih porodica koja borave u Gradu Bihaću i PPC Borići, Dnevni centar za djecu u riziku, djeca iz Romske zajednice, itd).

– Osnova ovog projekta je bila da uključimo na neki način marginalizovane kategorije kao što su djeca iz izbjegličkih i migrantskih porodica, ali takođe i djecu iz socijalno ugroženijih kategorija, zajedno sa ostalom djecom iz nogometnih klubova sa ovih prostora – rekao je predstavnik Nogometnog saveza BiH Alija Porča.

Šef kancelarije UNHCR-a u Bihaću Vahidin Ogrešević naglasio je da je „Foodball3 fer plej fudbalska metodologija koju koristi više od 70 organizacija na svim kontinentima, a koja uči djecu toleranciji i prihvatanju različitosti.

U okviru ove metode, igrači se sastaju, formiraju timove, dogovaraju pravila i igraju fudbal. Dijalog i fer plej su sastavni dio igre. Football3 može igrati bilo ko, bilo gdje i može se koristiti za rješavanje bilo koje društvene teme. Nema sudija. Umjesto toga, posrednici olakšavaju razgovore između dva tima i prate utakmicu.

– To su sve naša djeca, bez obzira da li govorimo o djeci koja su porijeklom iz grada Bihaća ili o djeci koja su na neki način sticajem okolnosti došla u grad Bihać. Sve su to naša djeca. Kroz ovakve projekte šalje se poruka da želimo podržati svu djecu, i ne samo u sportskim aktivnostima već i da se na ovaj način oni druže i stiču nova prijateljstva – poručio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.