Sud BiH ukinuo pritvor Nikoli Koprivici, optuženom za strijeljanje 40 Bošnjaka

.
Sud Bosne i Hercegovine u predmotu protiv Nikole Koprivice donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva za ukidanje mjera pritvora. Koprivica je optužen za zločin protiv čovječnosti a u pritvoru se nalazio nakon izručenja iz Kanade.

Koprivica je pravosudnim organima BiH izručen ranije ovoga mjeseca iz Kanade, a tereti ga se za strijeljanje više od 40 bošnjačkih civila kod Sokoca 1992. godine.

"Pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao lični i izravni izvršitelj ratnog zločina, sudjelovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje", kazali su tada iz Tužilaštva BiH.

Istim rješenjem osumnjičenom su određene mjere zabrane:

  • zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša izdatih na ime osumnjičenog, te zabranu izdavanja novih pasoša kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice,
  • zabrana sastajanja s određenim osobama na način da je osumnjičenom zabranjeno kontaktiranje i sastajanje sa svjedocima Tužilaštva u ovom predmetu, te približavanje istima na udaljenosti manjoj od 50 m,
  • te obavezno javljanje nadležnom državnom organu na način da se osumnjičeni jednom sedmično javlja u nadležnu policijsku stanicu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istima postoji potreba. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.