Sud danas odlučuje o pritvoru za Dudakovića i ostale

Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Darko Samardžić tokom dana, u nedjelju, trebao bi donijeti odluku po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanjem jednomjesečnog pritvora za generala Atifa Dudakovića i još 12 pripadnika 5. korpusa koji su uhapšeni zbog navodnih ratnih zločina u Bosanskoj krajini tokom 1994. i 1995. godine.

Ročište za određivanje pritvora trajalo sinoć dokasno, a advokati su zatražili da se Sud odbaci mjere pritvora, jer ih smatraju neosnovanim.

Ono što su i u sudnici, a i nakon ročišta posebno naglasili advokati Asim Crnalić i Fahrija Karkin jeste to da smatraju da Tužilaštvo namjerno manipulira i želi da obmani Sud tako što traži vrijeme da sasluša još 15 zaštićenih svjedoka, a zbog čega i predlaže pritvor.

– Istraga traje 12 godina, Tužilaštvo je u posljednjih godinu saslušalo oko 400 svjedoka, i namjerno je ostavilo ovih 15 svjedoka, kako bi imalo alibi za pritvor – kazali su sinoć u sudnici advokati Asim Crnalić i Fahrija Karkin.

Tužilaštvo je saslušalo “odoka” 400 svjedoka. Neka mi neko pokaže jednog na koga je neko od osumnjičenih vršio pritisak, kazao je Crnalić, koji u ovom predmetu zastupa Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

Istragom u ovom slučaju obuhvaćeni su još i Ekrem Dedić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ejub Kožnjenić i Said Mujić.