Sud priznao: "Silovanu djevojku još uvijek nismo ispitali, ne znamo kad ćemo"

Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković danas se ponovno obratio medijima o slučaju grupnog silovanja tinejdžerice kod Zadra. Između ostalog je priznao da žrtva silovanja još uvijek nije ispitana.

Komentirao je jučerašnju odluku izvanraspravnog vijeća tog suda da se osumnjičenici za silovanje ipak pošalju u istražni zatvor. 

"Svaka odluka je podložna kontroli. Suci istrage imaju između 500 i 600 odluka godišnje, 5 do 10 posto odluka se preinači. Sudac istrage u ovoj fazi odlučuje isključivo o istražnom zatvoru i o pretragama mobitela ili prostora", rekao je Visković i dodao da je izvanraspravno vijeće "potvrdilo 90 posto" prvotne odluke suca Ivana Markovića.

No onih "deset posto", kako je to definirao Visković, upravo je odluka o tome da petero osumnjičenika za grupno silovanje koji su prvotno pušteni na slobodu odu u istražni zatvor. 

Komentirao je kako činjenica da je sudac Marković sada na bolovanju ništa ne znači jer je on kao sudac istrage već donio odluku, a daljini postupak vodi Državno odvjetništvo.

Glasnogovornik suda priznao da silovana djevojka još uvijek nije ispitana, ne zna kad će biti.

Novinari su ga pitali o dojmu da je odluka o istražnom zatvoru za osumnjičene silovatelje donesena pod pritiskom novinara i medija. 

"Nemam tu što komentirati, to je dojam", rekao je Visković.

Viskoviću je postavljeno pitanje i je li napokon ispitana tinejdžerica koja je žrtva u postupku za slučaj silovanja. 

"Ne, tek je zakazano njezino ispitivanje. Ne znam točno za koji termin jer smo tek dobili prijedlog državnog odvjetnika u tom predmetu", rekao je Visković.

 

Kazao je kako, uz nju, još nekoliko svjedoka tek treba biti ispitano.