Sud u Sarajevu: Ejubović tvrdi da je vozio 100 km/h

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću kojeg se tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Prikazan je snimak s uviđaja na kojem se vidi potpuno uništen BMW X5 u kojem su još bila tijela.

Dio snimka na kojem se vide tijela nije prikazan kako ne bi došlo do uznemirenja porodica žrtava koje su sjedile u sudnici. Na snimku se vidi kako je tzv. kilometar-sat od siline udara ispao iz automobila, a kazaljka je bila na nuli.

Prisutnima se obratio Ejubovićev advokat Senad Dupovac koji je rekao kako upravo to demantuje navode da je kazaljka bila "zakucana" na brzini većoj od 200 km/h. 

Tužiteljica Šejla Herceglija potom je uložila dokaze među kojima je i nalaz krvi koji je potvrdio da u trenutku saobraćajne nesreće Ejubović nije imao alkohola u krvi. Također, među njima je i nalaz u kojem se navodi kako je maksimalna dozvoljena brzina na ovom dijelu autoceste bila 120 km/h.

Tužilaštvo KS je ispitalo i porijeklo tablica koje ne pripadaju ovom vozilu i utvrdilo da su tablice također istekle i da su pripadale različitim tipovima automobila Škoda. Jedna je izdata u PS Hadžići (istekla 2007. godine) a druga u PS Sokolac (istekla 2002. godine). 

U trenutku saobraćajne nesreće BMW nije bio osiguran. Imao je GRAWE osiguranje u periodu od 10. maja do 12. maja dok je imao probne tablice, ali su mu one oduzete 25. maja u Hadžićima kada ga je policija zaustavila.

Federalna uprava policije istražila je tablice i utvrđeno je da nisu tražene niti su predmet nekog krivičnog djela.

Pregledom evidencije utvrđeno je da Ejubović nije imao neplaćenih kazni, a da je u ranijem periodu novčano kažnjen tri puta za saobraćajne prekršaje, dva puta u iznosu po 130 KM i jednom 30 KM. Dupovac je kazao kako je njegov branjenik dva puta platio kaznu jer je vozio neregistrovano vozilo te zbog upravljanja vozilom na osnovu potvrde o položenom vozačkom ispitu, a ne s vozačkom dozvolom. Naglasio je kako nijedna kazna nije zbog prekomjerne brzine.

Tužiteljica Herceglija istakla je kako se na ispitivanju u Tužilaštvu KS Ejubović branio šutnjom i da je bio u prisustvu advokata.

Dupovac je također iznio prijedlog za iznošenje dokaza te je od suda zatražio da odobri svjedočenje optuženog Ejubovića u svoju korist, što je sud odobrio. Tražio je i vještačenje drugog vještaka saobraćajne struke Mirsada Kulovića navodeći kako nalaz Ševala Kovačevića nije bio objektivan i stručan. Sudsko vijeće je odbilo ovaj prijedlog.

"Moj branjenik tvrdi da je vozio oko 100 km na sat, a ne 165 km/h kako tvrdi Kovačević koji je nekoliko puta mijenjao brojke i potpisivao se", kazao je Dupovac dodavši kako je upitan kredibilitet ovog stručnjaka, na što je sudsko vijeće reagovalo.

Dupovac je tražio i vještačenje neuropsihijatrice Ruže Milićević iz KPZ-a Mostar gdje se Ejubović nalazi u pritvoru, tvrdeći kako tim stručnjaka koje je Tužilaštvo KS pozvalo nije vještačio stanje njegovog branjenika nakon saobraćajne nesreće.

"Moj branjenik redovno dolazi na suđenja, gleda preda se zaleđenog lica. Doktorica mi je rekla da on svakog utorka i četvrtka ide na tretman kod nje i da do sada nijednom nije došao na suđenje, a da nije pod sedativima, zato izgleda ovako. Moj branjenik je skoro poludio nakon ovog tragičnog događaja", rekao je Dupovac.

Sudsko vijeće kazalo je kako će razmotriti ovaj prijedlog ukoliko Dupovac podnese validan prijedlog i sami plate troškove, na što je Dupovac pristao.

Tražio je i da svjedoče Ejubovićev trener Mehmed Đelilović, zajednički prijatelj Ejubovića i oštećenih u ovom postupku Hamza Japalak te zajednička prijateljica Merisa Svraka, ali je sud to odbio.

"Ovdje nismo da raspravljamo da li je optuženom uništena karijera, da li je dobar sportista i da li je žrtva, već o događaju", kazao je sudija Husein Delalić osvrćući se na ranije izjave advokata Dupovca.

Sljedeće ročište zakazano je za 10. decembar u 12 sati kada će odbrana iznijeti svoje dokaze, nakon čega slijedi iznošenje završnih riječi.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Almira Ejubovića se tereti da je, upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, na što je pristao, tako ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 km/h na mjestu gdje je saobraćajnim znakom propisana brzina 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život. Nesreća se dogodila 29. juna ove godine.

U nesreći su poginule 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.