Sudbina nestalih misterija godinama: Gdje je 155 ljudi - Među njima su djeca, stranci, policajac...

.
Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a tragaju za ukupno 115 osoba, a za nekima od njih potraga je aktivna više od 35 godina • Na listama su i djeca

 

Sudbina 115 nestalih osoba, a čija se imena nalaze na zvaničnim stranicama Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, za sada je nepoznata. Za nekima od njih potraga je aktivna više od 35 godina.

ODLAZAK OD KUĆE

Potraga za Tanjom Varajić (23) iz Kanade, koja je u Doboju nestala 4. jula ove godine, i dalje je u toku, a roditelji i policija i dalje apeluju na građane da prijave sve informacije o njenom kretanju. Otac nestale Dejan Varajić rekao je nedavno da je Tanja kod bake u Doboj doputovala 25. juna i da do dana nestanka nije napuštala ovaj grad. S obzirom na to da je Tanja državljanka Kanade, o njenom nestanku obaviješteni su i EUROPOL i Ambasada SAD-a u BiH. Iz dobojske policije je saopćeno da je urađena intenzivna pretraga šireg područja, uključujući i korita rijeka, a obavljen je i uvid u više stotina sati videonadzora iz sistema Policijske uprave i sa privatnih objekata, ali sve bez uspjeha.

Mladić Dragoljub Misimović je pod nepoznatim okolnostima nestao sa nastave 2015. godine

Ranije je navedeno da je Varajićeva sitnije građe, visoka 163 centimetra, teška 54 kilograma, kratke smeđe kose i plavih očiju. Na sebi je imala bijelu majicu i sivu trenerku, a na nogama nije imala obuću.

Među nestalima je i bivši policajac, te načelnik Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru Adem Čomor čiji je nestanak prijavljen u januaru 2013. i od tada mu se gubi svaki trag. Porodica nestalog je saopćila da je Čomor posljednji put viđen 17. januara 2013. kada je izašao iz porodične kuće na Balinovcu.

Posljednji put kada je viđen bio je obučen u svijetle farmerke, džemper sa sivim prugama, crnu jaknu, te sivkasto-plave patike.

Dalibor Milanović (1980), rođen u Mostaru, gdje je i nestao u februaru 2014, jedno je od imena sa liste nestalih za kojima FUP traga. Darko Stančević (1980), rođen u Mostaru, nestao je u decembru 1982. kada je imao samo dvije godine.

Istraga o njegovom misterioznom nestanku i dalje traje, ali bez uspjeha. Prije nekoliko godina pojavila se informacija da je dječak živ i da sada, kao odrastao čovjek, živi u Italiji, gdje ga je navodno usvojila italijanska porodica. Nažalost, sve je ostalo samo na indicijama i te informacije do danas nisu potvrđene.

Potraga za Jozefom Kogutekom (1957), državljaninom Poljske, raspisana je na osnovu zahtjeva INTERPOL-a Varšava. Kogutek je, prema navodima prijave, Poljsku napustio 23. maja 2012. kao član organizovane turističke grupe, a posljednji put je viđen u Međugorju dva dana kasnije i od tada mu se gubi trag.

Potraga je aktuelna i za Jozefom Kogutekom, Ejubom Čirkićem, Ingom Perković...

Traga se i za Ejubom Čirkićem (1980), koji je u februaru 2009. otišao od kuće u nepoznatom pravcu, dok je Ivan Vegar (1975) nestao dvije godine ranije. Nestanak Inge Perković (1985) iz Mostara prijavljen je u oktobru 2006. godine.

Tada 16-godišnja Inga Perković iz sela Potok kod Livna krenula je u školu po svjedočanstvo i nikada se nije vratila kući.

U potragu za djevojkom aktivno su bili uključeni federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Interpol, te Granična policija Bosne i Hercegovine. Provjeravana su sva mjesta gdje se sumnjalo da bi Inga mogla biti, kao i dojave koje su došle do policije. Međutim, do njenog pronalaska nikada nije došlo.

Prema izjavi koju je u policiji dala Kata Perković, Ingina baka, 18. juna 2001. godine 16-godišnjakinja je iz kuće otišla po školsku knjižicu, a nakon toga je trebala otići kod ujne. Međutim, kod ujne nikada nije došla. Nekoliko dana prije nego će 16-godišnjakinja nestati, kod Ingine bake dolazila su dvojica muškaraca i tražila Ingu. Međutim, Ingin otac Ivica ih je otjerao od kuće.

Nakon podnošenja prijave da je osoba nestala, policija 48 sati poslije tu osobu proglašava nestalom, te se kreće u potragu

Nekoliko mjeseci nakon nestanka djevojke Inginu baku pozvala je jedna djevojka i kazala joj da zove iz toaleta i da ne može dugo pričati, te da je Ingu u Mostaru pronašao izvjesni Fikret, koji je strpao u automobil zelene boje, a potom je odveo da radi kod njega u kafiću. Iako je policija i nakon ovog poziva poduzela sve da pronađe Ingu, nažalost, u tome nije uspjela.

Na listi nestalih se nalaze imena Miroslava Milanovića (1964), koji se nije javio porodici od decembra 2009. godine, te Salke Neretljakovića, rođenog 1930. u Sarajevu, čiji je nestanak prijavljen u septembru 2009, a za Ivanom Vegarom (1975) potraga traje od 2007.

MUŠKE CIPELE

Već skoro dvije godine se traga za Brankom Babić čiji je nestanak MUP-u RS-a prijavljen 23/24. decembar 2021. Radojki Vasić se trag gubi od decembra 2017. godine. Ona je, kako navode u MUP-u RS-a, tog dana otišla od svoje kuće koja se nalazi u Petrovu, u mjestu Kakmuž.

- Na sebi je imala dužu plavo-zelenu jaknu, smeđe pantalone i crne muške cipele. U slučaju informacija o nestaloj osobi, o svemu obavijestite najbližu policijsku stanicu na broj telefona 122, ističu u MUP-u RS-a.

Zdenka Nenadić udaljila se od kuće 23. oktobra prošle godine i od tada joj se gubi svaki trag. Na listi nestalih su i Branka Babić, Biljana Jović, Žarko Pećić, Dragoljub Misimović...