Suđenje Donaldu Trumpu u Senatu počinje sljedeće sedmice

.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer potvrdio je da će dokument o opozivu Zastupničkog doma Kongresa u ponedjeljak biti dostavljen Senatu kada će početi i suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Razgovarao sam sa predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi koja me je obavijestila da će dokument biti dostavljen u ponedjeljak. Senat će održati suđenje za opoziv i to će biti pošten proces", naveo je Schumer.

 

Republikanac Mitch McConnell predložio je da se ovo suđenje odgodi do sredine februara kako bi se Trumpov pravni tim imao vremena pripremiti, međutim, Schumerova potvrda ukazuje na to da taj proces ipak počinje u ponedjeljak.

 

Opoziv Trumpu je izglasan u Zastupničkom domu Kongresa zbog nereda koje su njegove pristalice napravile u Capitolu 6. januara, a sve zbog njegovog huškanja jer je bio nezadovoljan rezultatima izbora. Inače je Trump jedini predsjednik u historiji SAD-a koji je dva puta opozvan.

 

Osim demokrata koji su bili apsolutno za njegov opoziv, za tu odluku je glasalo i nekoliko republikanaca koje je Trump kasnije optužio da su mu okrenuli leđa.

 

Iako sada republikanci u Senatu traže da se odgodi suđenje, čini se da ta molba neće biti usvojena jer se sada konačno odlučilo kada će se dokument o opozovu poslati ovoj instituciji.

 

Ustav SAD-a nalaže da suđenje počinje u popodnevnim satima isti dan kada dokument bude dostavljen Senatu.