Suđenje u Senatu za opoziv Trampa: Tužitelji traže dokumente od Bijele kuće

Suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) počelo je danas žestokom raspravom i međusobnim osudama republikanaca i demokrata u Senatu. Na samom početku demokrate su uložili amandman na predloženu rezoluciju o pravilima provođenja suđenja kojim traže da Senat naredi Bijeloj kući dostavu određenih dokumenata, ali s obzirom na to da su republikanci u većini, šanse da im se to i ostvari su nikakve. Inače, tokom istrage u Kongresu, Trampova administracija ignorirala je sudske pozive koji su poslani: - Bijeloj kući od koje su se tražili dokumenti o Trampovim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim te snimke u kojima službenici Nacionalnog vijeća sigurnosti izražavaju svoju zabrinutost; - Pentagonu od kojeg su se tražili dokumenti o neočekivanom zamrzavanju slanja pomoći Ukrajini koje je naredio Tramp; - Uredu za poslovanje i budžet, koji je dio Bijele kuće, od kojeg se tražila dokumentacija i mejlovi o internim potezima vezanim za uvođenje i opravdanje zamrzavanja slanja američke vojne pomoći Ukrajini; - Stejt departmentu, od kojeg su se tražili poruke i mejlove, koje su razmijenili ljudi koje je imenovao Tramp, među njima i Majka Pompea (Mike Pompeo), o vršenju pritiska na ukrajinsku vladu; - Ministarstvu energetike, od kojeg su se tražili dokumenti o kontaktima ministra Rikija Perija (Ricky Perry) i ukrajinskih službenika te njegova komunikacija s ljudima koje je Tramp imenovao o Ukrajini. Sam Tramp, koji se nalazi u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu s velikom pažnjom prati šta se dešava, a samo je na Twitteru napisao: - Pročitajte transkripte - napisao je.

 

 

Podsjećamo, Demokrate su optužili Trampa da je pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu u pogledu uplitanja na izbore 2020.

Naime, skandal je vezan uz telefonski poziv 25. jula u kojemu Trump pritišće ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da objavi istragu protiv bivšega potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), potencijalnog Trampovog suparnika u izborima u novembru.

Ovo je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu.

Prije Trampa to su prošli Endrju Džonson (Andrew Johnson) 1868. godine i Bil Klinton (Clinton) 1999. godine.

 

Izvor: