fbpx Suđenje za učešće na ratištu u Siriji: Kod Kekića pronađen papirić s brojevima telefona

Suđenje za učešće na ratištu u Siriji: Kod Kekića pronađen papirić s brojevima telefona

Home

Suđenje za učešće na ratištu u Siriji: Kod Kekića pronađen papirić s brojevima telefona


Prvi svjedok na suđenju za ratovanje u Siriji je rekao da je Osman Abdulaziz Kekić na to ratište otišao sa Senadom Grabusom, a nakon povratka u BiH optuženi je kod sebe imao brojeve telefona osoba osumnjičenih za organizovanje terorističke grupe.

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji lični podaci su zaštićeni odlukom Suda BiH, kazao je da je prvi put razgovarao sa optuženim Kekićem početkom 2016. godine, kada je sletio na aerodrom u Sarajevu, prenosi BIRN.

- Imali smo saznanja da je Kekić u Turskoj u zatvoru i da će doći u Sarajevo - rekao je svjedok.

Istražilac je kazao da je utvrđeno kako je Kekić u Tursku otišao sa Senadom Grabusom i njegovom porodicom.

U Siriji je bio i Senadov brat Jasmin, a istražitelj je rekao da je jedan od njih poginuo. Nakon razgovora po povratku iz Turske, Kekić je pušten.

Kod Kekića je, prema istražitelju, pronađen papirić s brojevima telefona, a nakon provjera u evidencijama obavještajnih i istražiteljskih agencija utvrđeno je da brojevi pripadaju Edinu Tabakoviću i Huseinu Erdiću, koji su, kako je rekao istražitelj, “bili predmet istrage za organizovanje terorističke skupine”.

Husein Erdić je pred Sudom BiH osuđen na tri i po godine zatvora.

Tužilaštvo tereti Kekića da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH i otišao prvo u Tursku, a zatim u Siriju, gdje se priključio jedinici “Anwar al-Awlaki” i gdje je bio do 2. oktobra 2015. godine.

Ova jedinica, kako navodi Tužilaštvo BiH, djeluje pri Islamskoj državi.

Kekić je uhapšen 16. juna 2016. godine u Švedskoj, gdje je, kako tvrdi tamošnja policija, zatražio azil. Nakon izručenja u BiH, Kekiću su određene mjere zabrane napuštanja BiH.

Istražilac je kazao da je Kekić drugi put uhapšen nakon što je izručen iz Švedske u junu 2016. godine.

Kekićev advokat Senad Dupovac rekao je tokom unakrsnog ispitivanja da se njegov branjenik sam vratio iz Turske, da nije imao policijsku pratnju i da je sam kupio kartu i kod sebe imao pasoš, što je svjedok i potvrdio.

Dupovac je naglasio kako se Kekić sam javio Konzulatu BiH u Turskoj kada je pritvoren.

Na pitanje da li se tokom saslušanja Kekića spominjala jedinica “Anwar al-Awlaki”, svjedok je odgovorio da istražitelji nisu spominjali tu jedinicu niti su o tome pitali Kekića.

Sudija Mirsad Strika je od istražitelja tražio dodatna pojašnjenja, da li je optuženi deportovan iz Turske i da li su na ceduljici s brojevima koja je kod njega pronađena bila i imena osoba, na šta je svjedok odgovorio kako su na ceduljici stajali samo brojevi i da optuženi nije deportovan iz Turske.

Suđenje se nastavlja 17. aprila.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Pon, 10/04/2017 - 19:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top