ŠUGA SE POJAVILA MEĐU MIGRANTIMA: Tuzlanska vlast nijema na apele volontera

Sve je više migranata u improviziranom migrantskom naselju koje je stvoreno na platou ispred Glavne autobuske stanice u Tuzli. Borave u nehumanim uvjetima.

O njima jedino brinu volonteri koji su zabrinuti za ono što dolazi uz zimske dane.

Svakim danom sve je više novih migranata. Dolaze pretežno iz Afganistana, Pakistana, Alžira, Eritreje, Maroka, Bangladeša i Indije. Veći priliv izbjeglica na tuzlansko područje se očekuje u narednom periodu.

Zabrinuto priča Senad Pirić, jedan od tuzlanskih volontera koji je sa svojim kolegama nebrojeno puta upućivao apel za pomoć tim ljudima, ali uzaludno.

Uslove za održavanje lične higijene nemaju. Mokru odjeću suše na krošnjama drveća i saobraćajnim znakovima.

Facebook

Priliv migranata u „grad soli“ intenzivan je u posljednjih 17 mjeseci. Vlast – ignorira problem!

  • Dolaze gladni, žedni, bosi… Puno je povrijeđenih. Na sreću pa imamo podršku Merhameta i Crvenog križa pa im se osigura hrana. Naši sugrađani donose odjeću, obuću, nešto da se imaju čime pokriti. Situacija je krajnje zabrinjavajuća – priča Pirić.

Naglašava kako je evidentirano nekoliko slučajeva sa scabiesom.

  • Brinemo zbog trenutne situacije. Nepodnošljivi su uslovi – nastavlja ovaj volonter.

Zabrinjava i brojne Tuzlake kada su čuli da se među migrantima pojavio scabies odnosno šuga.

S nezvaničnim informacijama o pojavi pojedinačnih slučajeva scabiesa, odnosno šuge raspolažu i u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

  • Mi još uvijek nemamo prijava zvaničnih zdravstvenih institucija da je kod izvjesnog broja ljudi zabilježena pojava scabiesa, odnosno šuge, međutim nezvanične informacije su došle i do nas. To je logičan slijed događaja shodno socio-ekonomskim uslovima, uslovima održavanja lične higijene i higijene rublja u ovakvim situacijama – kazao je za Klix.ba Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli kazali su nam da u svojoj ustanovi nisu zabilježili slučajeve scabijesa, ali da su medicinsku pomoć migrantima pružali uglavnom u slučajevima povreda koje nastaju na tijelu zbog predugog pješačenja.

Facebook

O početka ove godine kroz Tuzlanski kanton su prošla 8.582 registrovana migranta. No, taj broj može biti i znatno veći, s obzirom na to da nisu svi evidentirani u Terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH u Tuzli - pišu Hayat.ba.

AKCIJA POMOĆI ZA MIGRANTE

Omladinski pokret Revolt iz Tuzle organizuje prikupljanja deka, jakni, cipela (brojevi 40-45).

Organizatori su one koji žele nešto donirati pozvali da sve donesu u ponedjeljak 7.10.2019 godine, na adresi Kaldrma 2 (kod Jalske džamije) u periodu od 12-15 sati, ili u periodu od 17-19 sati, kada će njihovi aktivisti biti tu.