Ambasadori pisali domaćim funkcionerima: Sukob interesa je veoma rasprostranjen u BiH

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Evropske unije i OSCE-a pismeno su se obratili Mladenu Bosiću, Borjani Krišto i Šefiku Džaferoviću upozoravajući ih na važnost usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u BiH.

Oni su u dopisu naveli kako je sukob interesa "veoma rasprostranjen" u našoj zemlji i da ostavlja direktne negativne posljedice po ljude u BiH.

"Obraćamo vam se da bismo izrazili zabrinutost zbog Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa. Kao što vam je poznato, Prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru početkom novembra", piše na samo početku dopisa koji su strani ambasadori uputili predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenu Bosiću i njegovim zamjenicima Borjani Krišto i Šefiku Džaferoviću. 

U dokumentu koji potpisuju ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, ambasador Velike Britanije Edward Ferguson, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton navodi se kako je sukob interesa "veoma rasprostranjen" u našoj zemlji i da ostavlja direktne negativne posljedice "po ljude u BiH" jer nosioci javnih funkcija lične interese stavljaju uspred rada u službi građana. 

"Očuvanje povjerenja jedan je od najvažnijih elemenata funkcionalne vlasti, a povjerenje u institucije vlasti u BiH kontinuirano trpi posljedice nerazriješenih sukoba interesa. Pružili smo pomoć organizaciji Transparency International u provedbi preliminarnih aktivnosti te smo pomogli zastupnicima u parlamentu koji su uputili ovaj Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u parlamentarnu proceduru. Učinili smo to jer vjerujemo da je postojeći sistem za sprečavanje sukoba interesa neadekvatan, a takav je i stav Grupe država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), Evropske unije i OSCE-a", piše u dopisu. 

Ambasadori dalje navode da je potrebno organizovati daljnju parlamentarnu raspravu o ovoj temi dodajući kako bi se rasprava prije svega trebala povesti na sjednici Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH. Izrazili su zadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH zatražila mišljenja dva nadležna tijela na državnom nivou i to Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) te što je Vijeću ministara BiH dala priliku da se očituje o prijedlogu i dostavi svoje komentare. 

"Međutim, prošlo je nekoliko mjeseci od zahtjeva Ustavnopravne komisije za davanje mišljenja, a neophodnost hitnog usvajanja ovog zakona iz dana u dan sve je veća. Upoznati smo o činjenici da su CIK i APIK dostavili svoja mišljenja o prijedlogu zakona te da Vijeće ministara BiH nije iskoristilo priliku da dostavi komentare. Naš je utisak da Ustavnopravna komisija smatra da je dužna ne započinjati razmatranje prijedloga zakona sve dok ne dobije mišljenje Vijeća ministara BiH", piše u dopisu ambasadora. 

Međutim, članove Kolegija Zastupničkog doma PSBiH podsjećaju da je Zastupnički dom PSBiH u prošlosti usvajao zakone i u situacijama kada nije imao na raspolaganju mišljenje Vijeća ministara BiH, kao i u situacijama kada mišljenje Vijeća ministara BiH nije bilo uvaženo. 

"Prema tome, ne postoji zakonska, niti bilo kakva druga prepreka koja sprečava Zastupnički dom PSBiH da razmotri navedeni prijedlog zakona. Ovom prilikom vas pozivamo da djelujete bez odgađanja kako biste otklonili nastali zastoj", navode oni. 

Poručili su da je poboljšanje zakonskog okvira za rješavanje sukoba interesa dio Reformske agende i ključni korak na putu prema integraciji u EU. 

"Prema tome, daljnja odgađanja i prepreke u razmatranju prijedloga zakona negativno će se odraziti na spremnost ove zemlje da provede suštinske reforme. Naše organizacije stoje vam na raspolaganju i spremne su vam pomoći u ovom procesu", zaključuju ambasadori. 

Isto pismo proslijeđeno je i svim članovima Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH, kao i šefovima klubova svih parlamentarnih stranaka.

Podsjećamo, osam državnih zastupnika uputilo je u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Predloženim rješenjem političarima se ukida mogućnost da oni odlučuju o tome ko je u sukobu interesa.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Borislav Bojić, Saša Magazinović, Senad Šepić, Maja Gasal-Vražalica, Damir Arnaut, Jasmin Emrić, Diana Zelenika i Hazim Rančić, čeka na pokretanje procedure.