Sukob policije i demonstranata u Washingtonu

.
Policija Washingtona protjerala je lidera ultradesničarske grupe "Ponosni momci" iz grada i uhapsila dvije osobe koje su podržale pokušaje predsjednika Donalda Trumpa da ospori rezultate predsjedničkih izbora.

Lider “Ponosnih momaka” Enrike Tario uhapšen je prije dva dana zbog uništavanja imovine i posjedovanja magacina za oružje. On je pušten uz kauciju i naređeno mu je da napusti Washington, saopštila je policija glavnog grada SAD.

Protesti protiv izabranog predsjednika Joe Bidena počeli su u Washingontu jučer, a došlo je i do sukoba Trampovih pristalica sa policijom, prenio je “Sputnik”.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se haotična situacija na ulicama Washingtona, gdje je došlo do naguravanja demonstranata i pripadnika policije.

Očekuje se da će se danas pojaviti na hiljade ljudi u maršu pod sloganom “Spasimo Ameriku”. Gradske vlasti upozorile su ranije Trumpove pristalice da oružje ostave kod kuće.

Veliki protest zakazan je u danu kada američki Kongres treba da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora, prema kojima je Biden pobijedio.