Sullivan: Rusija će imati posljedice zbog ubistva američkog novinara

asf

- Savjetnik za nacionalnu sigurnost SDA Jake Sullivan reagirao je nakon ubistva američkog novinara Brenta Renauda u Ukrajini kada su Rusi pucali na vozilo u kojem su se nalazili novinari. Drugi američki novinar je ranjen i smješten u bolnicu. 

Sullivan je kazao kako su vijesti o smrti američkog novinara šokantne i užasavajuće te da će se američki zvaničnici konsultovati s ukrajinskim zvaničnicima kako bi utvrdili "kako se to dogodilo".

"A onda ćemo nametnuti odgovarajuće posljedice Rusiji", kazao je Sullivan. 

Sullivan je upozorio je da će, ako Rusija "zapuca na" teritorij NATO-a, blok odgovoriti "punom snagom". Sullivan je rekao da će to pokrenuti NATO-ov član 5, koji kaže da bi se napad na jednog saveznika u NATO-u smatrao napadom na sve saveznike.

"Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi uzrokovalo pozivanje na član 5, a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza", rekao je za CBS.

Ova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što su ruske snage ispalile 30 projektila na bazu koju je koristio NATO samo 24 kilometra od poljske granice - i teritorija NATO-a.