MUP USK: Šumski požari opasnost za sigurnost ljudi i imovinu

Nastupanjem toplijih dana i početka sezone izvođenja poljoprivrednih radova učestala je pojava paljenja korova te suhog raslinja prilikom čišćenja poljoprivrednih površina.

Paljenje korova i starog raslinja bez nadzora, najčešći je uzrok širenja požara i nanošenja šteta kako na privatnim objektima i imovini tako i na šumskom bogatstvu našeg Kantona.

Nekontrolirana vatra velika je opasnost i po sigurnost i živote ljudi, pa stoga iz MUP USK-a apeliraju na građane da sa posebnim oprezom i pod stalnim nadzorom vrše paljenje korova te kontroliraju otvoreni plamen i vatru na vlastitom zemljištu.

Spaljivanje korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je vršiti samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolirati uz poduzimanje svih mjera prevencije što podrazumijeva pripremu sredstava za gašenje vatre u slučaju nekontroliranog širenja.

Također podsjećaju građane, poljoprivrednike, šumske radnike i druge da se pridržavaju odredbi  Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Prema neopreznim i nesavjesnim licima primjenjivat ćemo zakonom predviđene mjere i radnje.