Suspendirana dva ljekara bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” zbog smrti dječaka Aleksandra (10)

.
Kako se navodi, oni su suspendovani zbog proceduralnih grešaka tokom hospitalizacije desetogodišnjeg dječaka, koji je preminuo dva dana nakon prijema na liječenje.

 

Dvije komisije

Formirana je i Komisija za unutrašnji nadzor, a dodatno je pozvana i eksterna Komisija za stručni nadzor, sastavljena od stručnjaka medicinskih ustanova iz Beograda i Foče.

Upravo je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka sačinjenih od strane primarijus doktorice Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića koje se mogu utvrditi od strane lica za vanjski nadzor ili u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je organizovana povodom tragične smrti desetogodišnjeg dječaka Aleksandra Kovača.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je jutros, nakon pročitanog izvještaja Komisije, donio rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv dr. Branke Gavrić i dr. Bojana Gajića.

– Načelnici Odjeljenja pedijatrije Ivki Džuveleković sam naložio da navedenim doktorima onemogući pruženje zdravstvene zaštite pacijentima – istakao je Maksimović.

Načelnica Odjeljenja pedijatrije dr. Ivka Džuveleković izrazila je u ime pedijatrijskog tima saučešće porodici preminulog dječaka Aleksandra Kovača, navodeći da „neke stvari nemaju odgovor i da je ova jedna od tih“.

– Da li je napravljena neka greška? Da li se moglo spriječiti? Mogu da vam kažem i kao pedijatar, i kao majka, da neke stvari nemaju odgovor, a ovo je jedna od tih. Neki navodi koji su se pojavljivali, da bi bilo drugačije da je nečije drugo dijete u pitanju, nisu tačni. Tako bi bilo da je bilo koje dijete u pitanju, pa i djeca nas koji sjedimo ovdje – poručila je Džuveleković.

Ona je istakla da je dječak primljen sa glavoboljom i povraćanjem, simptomima koji su počeli prethodnog dana, te da je sat prije hospitalizacije pregledan od strane neurologa i da je nalaz bio uredan.

Šest pedijatara

– Nakon tog pregleda upućen je pedijatru, dežurna doktorka ga je pregledala i predložila hospitalizaciju. Tokom dva dana rađene su laboratorijske analize i pregledi u skladu sa kliničkom slikom, a dječak sve vrijeme nije imao temperaturu. Opšte stanje je bilo stabilno, neurološki status uredan. Povišenu temperaturu je dobio pred odlazak u UKC Banja Luka, ali je ona bila blaga i iznosila je 37,2. Stanje djeteta je u našoj bolnici pratilo ukupno šest pedijatara, pregledala su ga dva neurologa, ORL specijalista, oftalmolog – rekla je Džuveleković.

Prema njenim riječima, u ponedjeljak, 28. avgusta, roditelji su posjetili dječaka između 14 i 15 sati, a oko 14.30 djetetu se stanje pogoršalo i u jednom trenutku nije moglo da prepozna roditelje.

– Tada je odlučeno da dječak bude prevezen u UKC Banja Luka, našu nadležnu ustanovu. Transport je počeo u 15 sati i 39 minuta, a tokom prevoza dječak je ispoljio epileptički napad i krizu svijesti. Kasnije je bio stabilan, ali sa poremećajem svijesti. U Banju Luku je stigao oko 18 sati i tamo su dežurni doktori pokušali da ga stabilizuju, intubirali ga, uradili analize, ali nažalost u 19.30 sati je proglašen fatalni ishod – rekla je Džuveleković.

Ona je dodala da je ranije tog dana urađen pregled očnog dna kod dječaka, kako bi bilo utvrđeno da li postoji „staza papile“ očnog nerva, ali da je sve bilo uredno.

– Naravno da se razmišljalo o daljoj dijagnostici, ali shvatite da se u ovom trenutku 30 odsto školaraca žali na bol u glavi. Tragedija je ogromna i još jednom upućujem porodici saučešće – navela je Džuvelekovićeva.

Primarijus doktor Nela Mitrović, koja je i pomoćnik direktora bijeljinske Bolnice, istakla je da je direktor Zlatko Maksimović imenovao Komisiju za unutrašnji nadzor u kojoj su osim nje bili primarijus doktor Mikajlo Lazić, primarijus doktor Gordana Arnautović, dr. Nada Savić, dr. Ivka Džuveleković, dr. Goran Maksimović i dr. Snežana Đukić.

– Mi smo 29. avgusta dobili rješenje o imenovanju Komisije i održali smo tri sastanka. Imali smo zadatak da pregledamo istoriju bolesti, svaki dokument, nalaz, a uzeli smo i izjave svih ljekara koji su bili u kontaktu sa dječakom. Pregledali smo i dokumentaciju o toku transporta i vidjeli da je sanitet iz Bijeljine stigao u Banju Luku za dva sata i 20 minuta. Zapisnik smo jučer predali direktoru, a o medicinskom dijelu liječenja, da li je bilo propusta ili ne, reći će komisija za vanjski ili eksterni nadzor, njihov rad je u toku – naglasila je Mitrović.

“Izjavili saučešće”

Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je da su dr. Nela Mitrović i on posjetili porodicu tragično preminulog dječaka, izjavili saučešće, te da im je zahvalan na „korektnom razgovoru u ovom teškom trenutku“.

– Sve što porodica kaže, oni su u pravu. Oni su izgubili dijete. Još jednom izražavam saučešće u njihovoj ogromnoj boli. Kao direktor ove ustanove, učinir ću sve što je u mojoj zakonskoj moći, da utvrdim eventualnu odgovornost zaposlenih. U međuvremenu, kontaktirao sam nadležnog ministra, medicinske ustanove u Srbiji, Medicinski fakultet u Foči, i njihovi doktori i specijalisti učestvovat će u vanrednom stručnom nadzoru i utvrđivanju postupka liječenja preminulog dječaka Aleksandra Kovača – zaključio je Maksimović.

Podsjetimo, desetogodišnji dječak Aleksandar Kovač preminuo je iznenada 28. avgusta, a prethodno je primljen u bijeljinsku bolnicu žaleći se na jaku glavobolju. Roditelji su ga doveli u bolnicu 26. avgusta, kada je hospitaliziran, a nakon naglog pogoršanja 28. avgusta, odlučeno je da bude prevezen u UKC Banja Luka sanitetskim vozilom.