Suspendirani državni tužilac BiH osuđen na pet godina zatvora

tuzilastvo
Božu Mihajlovića optužilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno ga je osudio za nesavjestan rad u službi.

Nekadašnji rukovodilac jednog od odjeljenja Tužilaštva Bosne i Hercegovine te suspendirani državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je u utorak prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine na pet godina zatvora.

Optužen je za nesavjestan rad u službi jer je od 2006. do 2015, kao tužilac i rukovodilac Specijalnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao.

Tako je, kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja prisvojila novac u iznosu 225.762 konvertibilne marke (115.000 eura).

Daktilografkinja uzimala novac 

Tužiteljica Ivana Petković navela je kako je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja.

Petković je rekla da je daktilografkinja prisvajala novac i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mihajlovića 19. juna 2018, a suđenje je počelo 11. septembra iste godine.

Mihajlović se na ročištu za izjašnjenje o krivici u oktobru 2018. izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu je na teret stavljala optužnica.

Ranije je podnio ostavku na mjesto šefa Specijalnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.