Suspendovan profesor sa Veterine zbog seksualnog uznemiravanja

kk
Uprava Veterinarskog fakulteta komentarisala je slučaj prijava za seksualno zlostavljanje koje su studentice podnijele protiv jednog od profesora na fakultetu.


Kako su kazali, profesor protiv kojeg su stigle prijave udaljen je s radnog mjesta i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

- Uprava Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osuđuje svaki oblik seksualnog zlostavljanja i svakog drugog nasilja među zaposlenicima i studentima. Veterinarski fakultet potiče sve koji imaju bilo kakvu spoznaju o bilo kakvom obliku zlostavljanja i diskriminacije da o tome službeno izvijeste upravu Fakulteta.

U vezi s prijavom iz 2018. godine ističemo da se nije radilo o službenoj prijavi na temelju koje bi dekan imao pravnu osnovu za daljnje postupanje. No na temelju te neslužbene prijave na redovitoj sjednici Fakultetskoga vijeća apelirano je na potrebu poštovanja svih propisanih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, s posebnim naglaskom na različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i sve oblike seksualnog uznemiravanja, kazali su za Index.

ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA PRIJAVLJEN PROFESOR VETERINE

Podsjetimo, devet bivših studentica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podnijelo je prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Prijava je podnesena dekanu, predstojniku Klinike te predsjednici Povjerenstva za stegovnu odgovornost djelatnika. U ime studentica prijavu je podnio Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju.

Prijavljenog profesora bivše studentice optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. U prijavi su izjave svih devet studentica, od čega će tri biti potpisane, a preostalih šest ostati anonimne. 

TVRDE DA SU GODINAMA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANE I UZNEMIRAVANE

U svojim izjavama detaljno opisuju kako je izgledalo zlostavljanje od strane profesora. Navode da su primale neželjene seksualne primjedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimjereni govor tijela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor te davanje raznih uznemirujućih znakova. 

Navode da se sve to događalo tijekom nastave na prostorima fakulteta te na terenskoj nastavi Ambulantne klinike. 


 Navode da su svemu navedenom bile izložene od strane djelatnika kojeg su prijavile. Prijava se odnosi na razdoblje od 2008. do 2019. godine.

"BILA SI ZLOČESTA CURICA"

"Bili smo na terenu, imali kastraciju pastuha, a ja sam bila zadužena za dezinfekciju operacijskog polja što je profesoru dalo dovoljno povoda za seksističke komentare. 'Kolegice, vidim da ste jako iskusni u ovome, kako to dobro radite, sigurno su vaši dečki bili jako zadovoljni s vama'", dio je jednog svjedočanstva.

Druga opisuje situaciju u uredu profesora.

"Čim sam ušla u ured, odmjerio me i rekao da ne trebam imati kutu na ispitu te prokomentirao da sam 'bila zločesta curica', pa pitao znam li zašto. Bijesno sam ga pitala zašto, no u tom trenu mi je bilo bitnije ostati pribrana i završiti usmeni ispit s pozitivnom ocjenom i prolaskom godine. Odgovor nikad nisam dobila", navodi se u jednoj izjavi.

"FAKULTETSKA DROLJA KOJU SVAKO MOŽE IMATI"

"Otvoreno me nazivao kurvom drugog profesora koja njegovoj ženi nikad neće biti ni do koljena. Kad bi me sreo u prolazu, otvoreno mi je nudio seks 'kako bi vidjela što je pravi muškarac'. Pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu. Kad sam mu se pokušala suprotstaviti, situacije bi obično eskalirale u smislu da sam ja nitko i ništa i da nitko neće vjerovati tim riječima jedne 'fakultetske drolje koju svatko može imati' jer on je ipak ugledni docent i kirurg. Njemu je to sve bilo zabavno i simpatično."

VEĆ PRIJAVLJEN ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE 2018. TAD SU GA PRIJAVILE STUDENTICE I UPOSLENIK AMBULANTE 

Isti profesor već je prijavljen dekanu fakulteta Nenadu Turku. Ta prijava datira iz 2018. godine, a u njoj se profesora prijavljuje za seksualno uznemiravanje od strane četiri studentice. Tada ga je prijavio i djelatnik Ambulante klinike zbog mobinga i rada u pijanom stanju. 

Također upozoravaju da se navedeni profesor tako već godinama ponaša, da je više puta prijavljivan te da prijava ovih studentica nije izoliran slučaj. Ovime žele ukazati na višegodišnje nasilje i zlostavljanje studenata i djelatnika fakulteta od strane prijavljenog profesora.

Od dekana fakulteta traže pokretanje stegovnog postupka te da se prijava proslijedi nadležnim državnim tijelima kako bi se utvrdilo ima li elemenata za pokretanje kaznenog postupka, piše Index.