Suspenzija u Vijeću Evrope - Šteta koja se trajno mora fakturisati vladajućim bh. liderima

Na današnji dan, 22. januara 2002. godine na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) raspravljalo se i glasovalo da BiH postane punopravni član Vijeća Europe. Tom prilikom većina predstavnika PSVE bila je suglasna u činjenici da je „stanje u BiH loše, ali se može popraviti samo ako BiH bude primljena u Vijeće Europe“, te je rezultat glasovanja bio 105 "za" i jedan "protiv"

U međuvremenu, Bosna i Hercegovina je suspendovana.

„ Drugi će o nama i govoriti i donositi odluke. Nećemo učestvovati u izboru i profiliranju politike novog generalnog sekretara Vijeća Evrope. Pokazali smo da možemo biti partneri na koje međunarodna zajednica može računati. Ali ovo sada je velika blamaža, velika šteta i šamar državi BiH. Posljedice ove blamaže i ovaj šamar svi ćemo osjetiti jer to je nešto što sebi nisu smjeli dozvoliti političari koji donose značajne odluke u međunarodnim razmjerama ,“ izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši predsjednik Odbora za vanjske poslove Vijeća Evrope, prošle godine u vrijeme stupanja na snagu suspenzije koja je nastupila prema Bosni i Hercegovini  a zbog neimenovanja delegacije u ovom najvažnijem evropskom organu.

Prema pravilima Vijeća Evrope, države članice moraju imenovati nove članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora.

U suprotnom uslijedila je suspenzija učešća u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, podsjećaju agencije.

Izaslanstvo BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope trebalo bi brojati deset članova.