Susret lidera dvije Koreje poslije 10 godina

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dočekao Kim Jong-una u južnokorejskom dijelu granične demilitarizirane zone.

Čelnici dviju Koreja, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora koji je kao prvi samit te dvije države nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, saopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini sa čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice.

Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi „spomen“ stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka.

Susretom na granici između dvije Koreje u petak ujutro počeo je historijski samit dvije države, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih saradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

 

"Nova historija"

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa saradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona.

Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao „sada počinje nova historija: doba mira, od početne tačke povijesti“. Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru, gdje će odgledati videosnimak pod nazivom Proljeće jedinstva (Spring of one).

Svjetski mediji podsjećaju da do historijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Sjeverna Koreja suspendirae nuklearne probe te da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

 

U očekivanju susreta Kima i Trumpa

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman napustiti teško stečeni nuklearni arsenal, koji je Pjongjang razvijao desetljećima, tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, s druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman doprinijeti potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Samit sa južnokorejskim predsjednikom trebao bi biti uvertira za sastanak Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem maja ili početkom juna, što će biti prvi susret aktuelnih lidera dvije zemlje ikad.