Sutra na zgradi sarajevske Vijećnice projekcija u čast Jovana Divjaka

Vijećnica
Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je istakla da je Jovan Divjak bio simbol odbrane Sarajeva i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva. Najavila je da će na Vijećnici biti upriličena projekcija u njegovu čast.

 

Javnosti se obratila nakon što je Divjak, general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), danas preminuo u Sarajevu u 84. godini.

Nazvala ga je velikim čovjekom, generalom, istinskim patriotom i gospodinom. Istakla je da će glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično odati počast Divjaku.

"Povodom smrti dobrog čovjeka i našeg heroja dala sam nalog da sutra na zgradi Vijećnice bude projekcija u čast čika Jove", napisala je na Facebooku.

Podsjetila je i na njegove zasluge tokom i nakon rata.

"General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva. U godinama koje su uslijedile nakon agresije na Bosnu i Heregovinu, kroz Udruženje 'Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu' pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama", napomenula je gradonačelnica Karić.

Izrazila je saučešće njegovoj porodici i prijateljima. To su ranije u toku dana učinili mnogi drugi istaknuti političari, kao i ličnosti iz javnog života.