Sutra odluka o raspodjeli zaštitne opreme

bisera
Zbog aljkavosti i neažurnosti vlasti u našoj zemlji, tone donirane medicinske opreme i sredstava stoje zarobljene u skladištima i na Sarajevskom aerodromu

 

Tuzlanski kanton jedan je od vodećih u FBiH po broju novozaraženih koronavirusom. Borba sa zarazom pored svakodnevne brige za oboljele iziskuje trošenje ogromnih količina zaštitne medicinske opreme. Zbog toga su se iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla ovih dana obratili federalnom Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom da im se dodijeli zaštitna oprema iz donacija prijateljskih zemalja.

Dezinfekciona sredstva

U Ministarstvu zdravstva FBiH potvrdili su za Oslobođenje da im je stigao zahtjev iz UKC-a, ali napominju da su donacije namijenjene za cijelu Federaciju te da količine koje su donirane nisu značajne.


- Zdravstvene ustanove ne bi trebalo da se oslanjaju na doniranu robu kada je u pitanju zaštitna oprema s obzirom na to da, između ostalog, ne možemo biti sigurni kakav će biti kvalitet iste. Također, želimo napomenuti da je Vlada FBiH iz budžeta za 2020. godinu obezbijedila kliničkim centrima sredstva od 30 miliona KM, čija je namjena tretman oboljelih, nabavka lijekova i drugog potrošnog materijala, nabavka neophodne medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava i druge zaštitne opreme nužne u situaciji borbe protiv pandemije izazvane koronavirusom. Konkretno, UKC-u u Tuzli do sada je doznačeno pet miliona KM za pomenute namjene, navode iz kabineta ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića.


Napominju kako je prijem međunarodnih donacija i provođenje procedure carinjenja u nadležnosti državnih institucija.

Zdravstvene ustanove ne bi trebalo da se oslanjaju na doniranu zaštitnu opremu, jer niko nije siguran u njen kvalitet, poručuje Mandić


- Vijeće ministara BiH vrši raspodjelu primljenih donacija na entitete i Brčko distrikt. Nakon donošenja Odluke o raspodjeli od Vijeća ministara, roba namijenjena FBiH dostavljana je Federalnoj upravi Civilne zaštite, a dalje kriterije za raspodjelu zdravstvenim ustanovama u FBiH utvrđuje Zavod za javno zdravstvo FBiH, nakon što Federalna uprava CZ-a stavi na raspolaganje donirane količine. Federalno Ministarstvo zdravstva, FUCZ i Zavod za javno zdravstvo FBiH pokrenuli su proceduru raspodjele doniranih medicinskih sredstava. Napominjemo da je procedura pokrenuta nakon prijema Odluke Vijeća ministara BiH o raspodjeli donacije koja je dostavljena FUCZ-u, kažu u federalnom Ministarstvu zdravstva.


Dok vlasti sastanče, zdravstveni radnici nemaju vremena za čekanje, pa se kod nabavke opreme snalaze na razne načine. Istovremeno, 100 respiratora iz Kine koje je za potrebe FUCZ-a kupila firma FH Srebrena malina za 10,5 miliona KM, zbog afere i istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, nije dostupno zdravstvenim ustanovama. Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a, podsjetio je na to da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršila inspekcijski nadzor u ovoj upravi, u vezi sa smještajem respiratora.


- Oni po planu nisu ni trebali biti u FUCZ-u, zato što ih je Federalni štab CZ-a po svojoj naredbi trebao dostaviti do krajnjih korisnika. Ali, zbog afera i istražnih radnji sve se to zakomplikovalo, govori Kadribegović.

Ministarstvo bezbjednosti BiH će po prijemu dokumentacije pokrenuti procedure za usvajanje odluke Savjeta ministara o raspodjeli opreme


Zdravstvenim ustanovama u FBiH još nije na raspolaganju humanitarna pomoć koja je prije mjesec stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Značajan dio donacije čini 40 respiratora, 100.000 testova za testiranje na koronavirus, ali i ostala zaštitna medicinska oprema. Pored pomoći iz UAE, stigla je i donacija iz Katara vrijedna šest miliona KM, ali ona nikada nije raspodijeljena. Kadribegović ističe da je to poseban problem, zbog čega je održano nekoliko sastanaka.


- Mi iz FUCZ-a smo obavijestili Ministarstvo sigurnosti, koje u ime države koordinira prijem međunarodne pomoći, koja dolazi u BiH, ali i federalno Ministarstvo zdravstva, da Uprava CZ-a koja je do 26. ili 27. maja distribuirala tu pomoć po kantonima, faktički sada to ne može raditi na osnovu rješenja inspektorata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Inspektorat nam je zabranio da distribuiramo sve što se podrazumijeva pod medicinskom opremom i sredstvima, jer FUCZ ne potpada pod veletrgovce opremom, pojašnjava Kadribegović.


Budući da još nije kompletirana dokumentacija potrebna za carinjenje opreme koja je stigla iz UAE, ona se i dalje nalazi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.


- Ministarstvo bezbjednosti je 22. juna uputilo akt Ministarstvu spoljnih poslova BiH, kojim se traži neophodna dokumentacija za provođenje carinske procedure, a naročito dokumentacija o vrijednosti donirane opreme te specifikacije posebno za respiratore i testove za Covid-19. Bez navedenih dokumenata nemoguće je provesti zakonom propisane procedure, koje provodi UIOBiH. Ministarstvo bezbjednosti će po prijemu dokumentacije najhitnije pokrenuti procedure za usvajanje odluke Savjeta ministara BiH o raspodjeli donirane opreme, a na osnovu principa ranije utvrđenih odlukom Savjeta ministara BiH od 16. aprila 2020. godine. Ističemo da je u vezi s navedenim problemima i nepostojanjem validne dokumentacije održan sastanak između predstavnika ministarstava civilnih poslova i bezbjednosti, na kojem su dogovoreni naredni koraci i postupanja, ukoliko se dogodi da Ministarstvo spoljnih poslova ne dostavi traženu dokumentaciju, rečeno je za Oslobođenje u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Zaštitna odijela

U toj instituciji ističu da je u pripremi i odluka za raspodjelu donacija iz Bugarske i Kine (Dječijeg hora iz kineskog grada Wuxi), a u kojima se nalaze velike količine maski, zaštitnih odijela i druge opreme. Očekuje se da ova odluka bude donesena na sjednici Vijeća ministara zakazanoj za sutra.