Sutra odluka: Poznat datum kada će stariji od 65 godina i djeca moći izlaziti vani

sdfsdfsd
Čelnici Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine preliminarno su dogovorili da će u petak objaviti novu naredbu koja će se odnositi na djecu do 18 i starije od 65 godina.

Ovo je potvrdio Fahrudin Solak.

"Mjera bi na snagu trebala stupiti u ponedjeljak, 27. aprila. Plan nam je da se u ponedjeljak, srijedu i petak, od ujutro do 13 sati, mogu kretati penzioneri, a utorkom, četvrtkom i subotom, od 14 ili 15 sati pa do policijskog sata, mogu kretati djeca do 18 godina. Vidjet ćemo sutra da li će neko od članova imati neki drugi plan", dodao je Solak. 

Djeca neće moći koristiti dječija igrališta, ali će moći šetati i voziti bicikl. Uz sve to, bit će obavezni da nose zaštitne maske i rukavice.

"Mene raduje još jedan podatak. Danas smo zaustavili 15 potencijalnih klastera u Bosni i Hercegovini, jer su stigli rezultati da imamo 15 pozitivnih osoba koje su bile u karantinima. Tako smo od tih zaraženih spasili njihove roditelje, rođake, iz USK, SBK, ZDK i Sarajevskog kantona, odakle su pozitivni. Vjerujem da smo spasili i desetine života njihovih najvoljenijih", dodao je Solak. 

On je dodao da sada svi oni koji su ga optuživali treba da vide snimku sa Graničnog prijelaza u Izačiću, kada je uspostavljen karantin.

"To su potezi o kojim treba pričati. Nije Solak sebi pravio reklamu kako neki hoće to da prikažu, već spašavao živote građana Bosne i Hercegovine. Mi smo tu zbog svih nas", podvukao je direktor Federalne uprave civilne zaštite.