Sutra punih 18 godina od smrti generala Mehmeda Alagića

Mm

 

Sutra se navršava punih 18 godina od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog vojskovođe, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most.

Ovaj datum u Sanskom Mostu biće obilježen prigodnim sadržajima u skladu s važećim higijensko epidemiološkim mjerama.

Protokolom Organizacionog odbora za sutra u 9 sati planirana je posjeta porodici generala Alagića, a nakon toga u 10.30 sati biće upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana.

Nakon toga, na turbetu generala Alagića u Fajtovcima u 11.30 sati, također će biti položeno cvijeće i proučena fatiha pred generalovu dušu, a u 12 sati će se u mjesnoj džamiji proučiti tevhid.

Očekuje se dolazak velikog broja ratnih saboraca generala, te visokih delegacija iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i poštovalaca lika i djela generala Alagića, te građana Sanskog Mosta i drugih gradova.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu.
Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime.

General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most.
Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA, a ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.