Sutra u Cazinu promocija knjige dr. Amira Klike- o herojstvu Krajišnika koji su napustili poslove i uključili se u odbranu BiH

.

 

Sutra će u Cazinu, u Velikoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 19 sati biti održana promocija knjige mladog bh. historičara i istraživača dr. Amire Klike, rodom iz Jajca, a koji trenutno živi i radi u Sarajevu.

Tim povodom za portal Cazin.net, dr. Kliko je izjavio:

“Knjiga "Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine" je i priča o Krajišnicima u srednjoj Bosni.

Na vijesti o velikosrpskoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu mnogi Krajišnici koji su se tada zatekli na privremenom radu u inostranstvu, napustili su poslove, od svoje ušteđevine kupili oružje i opremu na crnom tržištu u Hrvatskoj, vojnički se organizirali i odazvali se na zov domovine.

 

Bilo je tu radnika porijeklom iz Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina...

Rat ih je zatekao u raznim zemljama zapadne Evrope, te u Sloveniji i Hrvatskoj.

Mnogi od njih ostavili su porodice u inostranstvu i krenuli put odbrane domovine koji je bio i put smrti. A mnogi od njih imali su porodice na okupiranoj teritoriji, te su im pohitali u pomoć.

 

Iz Hrvatske su krajiški dobrovoljci išli u dva pravca. Jedni su se prebacivali preko Slunjskih brda ka Bihaću, preko teritorije Hrvatske pod okupacijom hrvatskih Srba. Dvije jedinice Krajišnika krenule su u srednju Bosnu očekujući da će iz pravca Jajca povesti borbu prema Bosanskoj krajini. Krajišnici su deblokirali Goražde preko Grepka u ljeto 1992, te sudjelovali u oslobadjanju Trnova i odbrani Jajca. Od ove dvije krajiške jedinice do kraja 1992. godine formirana je legendarna 17. Viteška Krajiška brdska brigada ARBiH. Gotovo da nema grada i sela u srednjoj Bosni u čijoj odbrani ta brigada nije sudjelovala. A važan doprinos dala je u oslobadjanju Kupresa, Donjeg Vakufa, Vlašića...i u operacijama oslobadjanja Ključa i Sanskog Mosta 1995. godine. Ta brigada sigurno je veoma uticala na tok rata u srednjoj Bosni, a u korist države Bosne i Hercegovine.

Ponavljam da je u njoj bilo mnogo Krajišnika s područja Cazinske krajine. Neki od njih su na svom borbenom putu poginuli, neki su izranjavani, a neki i odlikovani zbog svog herojstva. Krajišnici su svojom borbom stvorili jednu posebnu ljubav srednjobosanskih Bošnjaka prema Krajini i 5. korpusu ARBiH. Oni su u srednjobosanskom izbjeglištvu sanjali o povratku u Bosansku krajinu. Svoj san su prenijeli i na domaće stanovništvo i borce. Svi su sanjali o spajanju 7. i 5. korpusa, srednje Bosne i Bosanske krajine, o povratku Krajišnika u njihovu voljenu Krajinu. Gdje god su se borili, Krajišnici su sanjali i pjevali o Krajini. Sa svoje strane srednja Bosna pružila je spas i utočište za oko 200.000 protjeranih krajiških Bošnjaka. Mnogi su prošli kroz Travnik i otišli u inostranstvo, a neki su ostali da se bore za domovinu.

 

Bilo je čak i onih koji su izašli u srednju Bosnu, pa potom otišli u Hrvatsku i preko Slunjskih brda došli u zonu odgovornosti 5. korpusa.

Osim o Krajišnicima u srednjoj Bosni knjiga govori i odbrani Bihaćkog okruga, uspostavi zračnog mosta Hrvatska-Cazinska krajina i izdaji Fikreta Abdića.

Da bi se kvalitetno razumjela situacija u srednjoj Bosni 1992-1995. godine morao sam istražiti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine u cjelini, a ne samo onaj segment koji se odnosi na srednju Bosnu. U tim političko-vojnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine značajno mjesto ima Bihaćki okrug, odnosno Cazinska krajina i Fikret Abdić, te u mojoj knjizi ima dosta teksta koji se odnosi na te teme.”- izjavio je autor knjige dr. Amir Kliko.

Promotori knjige će biti: Edin Veladžić, Jasmin Medić, Jusuf Bajraktarević i general Fikret Ćuskić, a moderator će biti profesor Bahrudin Beširević, iz Cazina.

No description available.

No description available.