Sutra u Istanbulu otvaranje najvećeg aerodroma na svijetu (FOTO/VIDEO)

Sutra se u Istanbulu povodom 95. rođendana republike Turske otvara najveći aerodrom na svijetu, a svečanoj ceremoniji prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači

Nizom manifestacija i ceremonijom otvorenja najvećeg aerodroma na svijetu Turska će sutra obilježiti 95. rođendan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, a centralna manifestacija uključuje polaganje vijenaca u mauzoleju osnovača Republike Ataturka Anitkabiru.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima u ambasadama te zemlje u svijetu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sutra će na Dan Republike svečano otvoriti novoizgrađeni aerodrom u Istanbulu.

Riječ je o najvećem aerodromu na svijetu koji se prostire na površini od 76,5 miliona metara kvadratnih. Sutra će biti otvorena prva etapa aerodroma koji će u punom kapacitetu proraditi do 2023. godine kada će Turska proslaviti jubilarnu stotu godišnjicu Republike.

Ceremoniji otvaranja Novog aerodroma u Istanbulu sutra će prisustvovati i brojni visoki zvaninici iz svih dijelova svijeta.

Među svjetskim liderima na otvaranju aerodroma u Istanbulu bit će i zvaničnici iz regije, uključujući predsjednika Albanije Ilira Metu, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Kosova Hashima Thacija, predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i zamjenicu premijera Slovenije Alenku Bratušek.

Za otvorenje prve faze koja će opslužiti 90 miliona putnika godišnje, investirano je šest milijardi eura.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a druge faze bi trebale biti završene do 2023. godine. Na gradnji aerodroma koji će biti jedan od najvećih u svijetu angažirano je oko 10.000 ljudi.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.