Sutra u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme

.
Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C...

 

SARAJEVO, 30. septembra - Danas se više oblačnost zadržalo na istoku i sjeveroistoku Bosne. U većem dijelu zemlje je preovladavalo sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

 

Temperature zraka u 14 sati (°C): Bjelašnica 2; Ivan Sedlo 13; Sarajevo 17; Bugojno, Livno i Tuzla 18; Gradačac 19; Jajce, Neum i Zenica 20; Banja Luka, Bihać, Doboj, Stolac, Sanski Most, Široki Brijeg i Trebinje 21; Mostar 22; Grude 23°C. Količine padavina u protekla 24 sata (l/m2): Gradačac 8; Nevesinje 6; Mostar 5; Zvornik 3; Bjelašnica, Čemerno, Foča, Han Pijesak, Sarajevo, Tuzla i Zenica 2; Gacko, Ivan Sedlo, Rudo i Sokolac 1 litar.

 

Sutra u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C.

 

Stanje na cestama

 

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila će koristiti lokalnu obilaznicu, dok će vozila preko 7,5 tona koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

 

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

 

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

 

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

 

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

 

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

 

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prijelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.