Heftičnjak: Svako evropsko NE, Bosanci gutaju kao DA

heft231

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU integracijama. Evropa je još jednom pokazala svoje licemjerno lice.

Izvještaji Evropske komisije o napretku zemalja kandidata još jednom je pokazalo svu licemjernost Evrope, njenom odnosu prema Bosni i Hercegovini, državi koju je ta ista Evropa napustila i prepustila je agresorima da je parčaju. Bosanci i Hercegovci, barem oni kojima je država pri srcu, nikada nisu došli pameti i uvijek su toj Evropi više vjerovali nego sami sebi. Tako je Evropska komisija odlučila da predloži otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, a našoj zemlji su ponovo uvedeni uslovi, i to oni za koje EU zna da ovakva Bosna i Hercegovina ne može ispuniti. Kako nazvati nego licemjernim to što dobar dio teritorije Moldavije uopšte ne kontroliše službena vlast u Kišinjevu, a o Ukrajini i da ne govorimo gdje bukti rat i gdje značajan dio teritorije ne kontroliše država nego Rusija, a Bosna i Hercegovina ne može otvoriti pregovore zbog administrativnih vratolomija. Ukratko, EU ne želi Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku, barem neke uticajne zemlje unutar Unije i onda to u Izvještaju tako formulištu da formalno zadovoljite svakoga a u suštini od Evrope u neko izgledno vrijeme nema ništa. Samo to niko ne želi otvoreno reći. 

 

Evropska komisija je, dakle, preporučila otvaranje pregovora o članstvu s BiH nakon što zemlja ostvari napredak u kriterijima na kojima insistira EU, ali u prevodu to znači NE. I može šupljirati ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković koliko hoće, ali to je jasno NE, samo ko fol sakriveno između evropskih birokratskih fraza i lingvističke vratolomije. Bosna i Hercegovina od ovoga izvještaja nema ništa. To govori sve i o EU ali i o prošlim i sadašnjim vlastima Bosne i Hercegovine koje nikako da skontaju da nove zakone i nužne reforme ne trebaju raditi zbog licemjerne Evrope nego zbog nas samih, svih građana Bosne i Hercegovine koji ovdje žele normalan život. To što su se vlasti formirale nije nikakav napredak, bizarno je tvrditi da je to neki uspjeh. Naše vlasti su zakazale na svim nivoima i to je EU odličan izgovor da nam napišu izvještaj kakav je i napisala. Ako ćemo realno, vlasti u RS-u su sa usvajanjem zakona o kriminalizaciji klevete otišle i korak unazad, tako da je otvaranje pregovora na dugom štapu. Kada jednom se i pregovori otvore, to neće značiti da ćemo brzo ući u EU jer ona postaje sve više zatvorenija, sa unutrašnjim odnosima koji sve više liče na rogove u vreći, ali mi moramo reforme raditi zbog nas samih. Ali dok imate Dragana Čovića i Milorada Dodika nerealno je očekivati bilo kakav društveni napredak, usvajanje, recimo, Zakona o sukobu interesa, ozbiljnu i istinsku refromu pravosuđa, koja bi sigurno dovela baš do njih... Trojka ostaje zapetljana u popuštanje, prepuštena na milost Draganu Čoviću koji to koristi kako bi ovladao svim tokovima novca, od Autocesta Federacije, do Fonda okoliša i svih važnijih finansijskih institucija.