Svakodnevnica uz smrad fekalija koje se izlijevaju iz septičkih jama u centru Bihaća

U 21.vijeku, 11 kuća u središtu grada Bihaća decenijama nema kanalizaciju. Mještani koriste septičke jame stare i po 50 godina.

Do sada je mještanima nekoliko puta obećavano da će problem sa izgradnjom kanalizacije biti riješen. U aprilu im je, tvrde stanovnici Metereološke ulice, gradonačelnik Bihaća obećao da će do kraja godine biti prikopčani na gradsku kanalizacijsku mrežu.

Kada se gradila nova zgrada Kantonalnog suda u bihaćkim Borićima, stanovnicima 11 kuća u Metereološkoj ulici je obećano da će i oni dobiti kanalizaciju. To se tada nije desilo. Slijedeće obećanje je bilo kada je obnavljan Đački dom za potrebe smještaja migranata i izbjeglica. Ni tada kanalizacija nije izgrađena. Od toga su dobili samo uništen asfalt u ulici, jer se upravo preko njihove ulice kamionima prevozio građevinski materijal za izgradnju ove dvije zgrade.  Posljednje obećanje  dobili  su od bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića u aprilu ove godine. Tada im je rečeno da će do kraja godine, njihove kuće biti priključene na gradski kanalizacijski sitem. Sada mještani u to ne vjeruju, kažu da je zima na pragu i ne vide mogućnost da se to završi do kraja godine.

U Zavodu za prostorno uređenje a Bihaća kažu da će uskoro biti raspisan tender za izvođača radova, a da je novac, svega 30 hiljada maraka, obezbijeđen. Naravo, mještani se pitaju zašto se ranije nije raspisao tender i zašto se, sve je izvjesnije, krši još jedno obećanje.

A mještani decenijama žive u upitnim higijenskim uslovima, fekalijama zagađene vode ističu po baštama, komšijskim dvorištima, ljeti je nemoguće otvoriti prozore zbog nesnosnog smrada, bašte ne mogu sijati, a ako i posiju, na kraju moraju sve počupati i baciti. Rojevi insekata su svakodnevna pojava, a zbog isticanja iz septičkih jama u komšijska dvorišta, narušeni su međuljudski odnosi. Stanovnici ovih 11 kuća kažu da su ih komšije znali i tužiti, izlazile su i inspekcije, ali ni inspektori nisu mogli poduzeti represivne korake, jer mještani nemaju izbora. Suštinski, potrebna je kanalizacija, što je i jedan od osnovnih preduslova života u urbanim, gusto naseljenim područjima. Mještani se nadaju da će ipak umjesto obećanja, projekat prikopčavanja na gradsku kanalizacionu mrežu, postati stvarnost.

Image