Svakoga dana jedite voće, povrće, žitarice i mahunarke

Hrana koju bi trebalo jesti baš svaki dan: na listi je desetak namirnica, sve su vam dostupne, a mnoge nisu ni skupe

Znamo hrana "zdrava", a koja to nije. Pri izboru namirnica odavno se držimo tih naučenih pravila. No, ponekad nam stvari nisu najjasnije. Znamo, naime, da je voće zdravo, no sigurno ste naišli na istraživanja koja kažu da ni tu ne treba pretjerati - voće obiluje šećerom, a nekima to jednostavno ne odgovara, naročito ako paze na težinu ili imaju problema s šećerom u krvi. 

U takvim trenucima sumnje, savjeti stručnjaka zlata vrijede. Doktor Majkl  Greger (Michael), autor priručnika "Kako ne umrijeti" (“How Not to Die”) i kardiolog Džoel Kan (Joel Kahn) za Huffington Post podijelili su svoje iskustvo s pacijentima te savjete o namirnicama koje bi trebalo jesti svaki dan.

I to baš svaki dan. Voće i povrće, žitarice i mahunarke koje su izdvojili kao "najzdravije na svijetu" osiguravaju ljudima, pa čak i nekima koji pate od hroničnih bolesti, da poboljšaju svoje opće stanje, osjećaju se poletnije i puni energije.

1. Bobičasto voće

Oba ljekara potvrđuju kako ne savjetuju svim svojim pacijentima da pretjeruju u porcijama voća, no postoji podskupina koju bi svi trebao konzumirati svakodnevno, a to je bobičasto voće.

Jagode i borovnice pritom prednjače, a maline, kupine i ostalo voće iz ove skupine također su poželjne. Jedna porcija dnevno, oko 250 g trebala bi biti dovoljna.

Kako se radi o voću koje je skuplje u domaćim supermarketima, iskoristite sezonu i popuste. Brojni nutricionisti kažu kako se možete bezbrižno baciti i na ono smrznuto koje naročito dobro funkcionira u smoothiejima.

2. Zeleno lisnato povrće

Stručnjaci preporučuju čak dvije porcije zelenog lisnatog povrća dnevno - jednu možete umiješati u jutarnji sok, a drugu skuhati i uživati u kvalitetnoj večeri.

Naročito preporučuju raštiku, kelj i blitvu. Ne prekuhavajte ove namirnice jer biste mogli većinu nutrijenata ostaviti u vodi u kojoj su se kuhale - radije ih pripremite na pari.

3. Kupusnjače

Ako je povrće u porodici "krstašica", trebalo bi ono biti i na vašemu tanjuru - Greger i Kahn savjetuju da to bude princip kojim ćete se voditi.

Brokula i karfiol pritom su "najpopularnije" povrće skupine, no stručnjaci se kunu u važnost konzumacije - kupusa. Upravo je to namirnica, kažu, koju biste trebali konzumirati svakoga dana.

"Ljubičasti kupus ima ista antioksidativna svojstva kao bobičasto voće. Uvijek savjetujem pacijentima da drže u frižideru narezani kupus i uživaju u zdravoj salati", kaže Greger. Prema njegovu mišljenju, upravo bi ovu namirnicu trebalo jesti baš svakoga dana.

Rotkvica i rikola također su iznimno preporučljive budući da sadrže sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sintezu bjelančevina koje štite ćelije i čuvaju ih od raka.

Posljednje dvije kategorije koje ova dva liječnika izdvajaju su "voće u cijelosti" i "povrće u cijelosti", naglašavajući na taj način koliko su važne te namirnice. Posebno izdvajaju jabuke, kiwi i posebnu skupinu, ali vrlo zdravu - gljive.

Gljive su bogat izvor bjelančevina, posebno vrganji i šampinjoni, te vlakana koja pomažu u procesu mršavljenja. Bogate su vitaminima i mineralima, štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i jačaju imunitet jer sadrže snažne antibiotike koji štite organizam od bolesti.