Sve oči uprte u tri savezne države - tko pobijedi u dvije, taj će postati američki predsjednik!

Biden
Ako Joe Biden osvoji Pennsylvaniju, Wisconsin i Michigan, to znači da ima dovoljno za pobjedu. Ali pobjeđuje i bez Pennsylvanije

 

Prema projekciji Associated Pressa i CNN-a oko 7 sati po našem vremenu, Donald Trump je osvojio Floridu, jednu od ključnih država koje bi mogle presuditi ishod američkih izbora. Florida je važna iz nekoliko razloga. Prvo, ona donosi velik broj elektorskih glasova, čak 29. Drugo, ona je bila apsolutni prioritet aktualnom predsjedniku jer, da je otišla u ruke Joe Bidenu, Trumpu bi praktički bio poražen i utrka gotova.

Sad kad su republikanci osigurali ovu državu, sigurno se lakše diše u stožeru, ali proglašenje još nije na vidiku i elektorski glasovi će se zbrajati do samog kraja.

Ako stanje bude onakvo kakvo je trenutno projicirano, od presudnih država Trump osvaja Floridu (29) i Ohio (18) te Teksas (38), u kojoj je AP proglasio Trumpa za pobjednika oko 7,15 po našem vremenu. Teksas je čvrsta utvrda republikanaca; posljednji demokratski predsjednički kandidat koji ju je osvojio bio je Jimmy Carter 1976. godine. Ipak, Trump je držao malu prednost u Teksasu, a demokrati su se vrlo kasno odlučili uložiti ovdje, uglavnom potaknuti rekordnim odazivom na rano biranje koje je premašilo ukupan broj glasova u Teksasu 2016. godine. Zbog velikog odaziva birača u demokratskim gradovima, pa i u predgrađima koja su se posljednjih nekoliko godina zbog promjene u demografiji pomaknula više ulijevo, demokrati su čak odlučili poslati Kamalu Harris u Teksas prošli petak. No, unatoč naporima, Trump je pobjedu u Teksasu odnio s oko šest posto razlike.

Ako pogledamo kakvo je trenutačno stanje na "tablici", Biden ima 225 osvojenih elektorskih glasova, a Trump 213.

AP u ovom trenutku nije proglasio pobjednika u Arizoni (11), ali je to već napravio FoxNews. Oni su za pobjednika proglasili Bidena. Trumpovi savjetnici su zbog te projekcije iznimno bijesni, što pokazuje koliko je ova republikanska utvrda važna za Trumpa.

Dakle, to znači da sada sve pada na tri države – Pennsylvaniju (20), Wisconsin (10) i Michigan (16). Onaj tko dobije dvije od tri te države će najvjerojatnije biti pobjednik.

CNN-ov analitičar John King najbolje je objasnio zašto je to tako. Za pobjedu je potrebno 270 osvojenih elektorskih glasova. Za Bidena to znači da treba osvojiti 46 elektorskih glasova. Ako osvoji sve tri – Pennsylvaniju, Wisconsin i Michigan, to znači da ima dovoljno za pobjedu. Međutim, do pobjede može i bez Pennsylvanije koja nosi velikih 20 elektora. To bi mogao napraviti ako osvoji Arizonu (11), Nevadu (6), Wisconsin (10) i Michigan (16). To mu daje 267 elektora. Još tri može dobiti ako osvoji Maine (4). Prema stanju oko 8 sati po našem vremenu, Biden je osvojio 1 elektorskih glas u Maineu, što znači da ima ukupno 225 elektorskih glasova.

Za Trumpa situacija je malo kompliciranija. On trenutno ima 213 elektorskih glasova, što znači da ih mora sakupiti još 57 za pobjedu. To znači da mora ili dobiti sve tri ključne države – Pennsylvaniju, Wisconsin i Michigan te uz to još Arizonu (11), što mu daje točno 270. No, to je trenutno manje izgledno.

Izvor: