Sve su češći napadi na novinare, a od tužbi su gore uvrede kolega

asd
Elvira Jukić-Mujkić, u ime Media centra Sarajevo, kaže da su u posljednje vrijeme prilikom izvještavanja o različitim slučajevima napada na novinare prisutne eksplicitne izjave tipa: “Tako im je trebalo”...

“Prijetnje slobodi medija”, naziv je jučer održane panel-diskusije u organizaciji švedske ambasade i Misije OSCE-a u BiH s ciljem istraživanja svih izazova s kojima se suočavaju bh. novinari. Naglašeno je da širenje dezinformacija dodatno pogoršava povjerenje u medijski sektor u BiH, gdje sve to utječe na njihovu ličnu sigurnost, a jedan od mogućih razloga napada na novinare je i pad povjerenja javnosti jer, prema istraživanjima, u BiH 50 posto građana ne vjeruje medijima.

”TAKO IM TREBA”

Elvira Jukić-Mujkić, u ime Media centra Sarajevo, kaže da su u posljednje vrijeme prilikom izvještavanja o različitim slučajevima napada na novinare prisutne eksplicitne izjave tipa: “Tako im je trebalo”.

Zabrinuta sam zbog povećanog broja prijetnji novinarima i slobodi medija, kao i širenja dezinformacija, kaže ambasadorica Johanna Strömquist

- To ukazuje na to da postoji dio publike koji jednostavno smatra da je uredu tući novinare. Po tome cijenimo kakav je impuls javnosti prema povjerenju u medije, odnosno kako javnost percipira novinarski posao. Osim što je teško biti novinar u BiH, još je teže biti novinarka, jer se taj odnos sve više pogoršava, pošto sagovornici, a i publika uzimaju dosta slobode da komentarišu izgled, ponašanje, koriste neku slobodu izražavanja kako bi ugrozili njihov rad, smatra Jukić-Mujkić i dodaje da se treba raditi na poduzimanju medijske pismenosti sa svim starosnim skupinama.
Šefica Misije OSCE-a u BiH napomenula je da je u protekle tri godine zabilježeno oko 30 napada na medije godišnje, a bilo je sudskih postupaka za klevetu kao sredstava za zastrašivanje. Njena poruka je da se svaki incident mora detaljno istražiti i dobiti sudski epilog.
Novinar Avdo Avdić navodi da je tokom 20-godišnje karijere bio izložen različitim vrstama pritisaka.
- Doživio sam da se na mene poteže i pištolj prilikom snimanja intervjua, zatim napad u Gluhoj Bukovici i slično, a bilo je i pritisaka kada su u pitanju i tužbe. Ključna stvar je da ne popustite bez obzira na sve vrste pritisaka, mada to zavisi od osobe do osobe. U posljednje vrijeme se dešava napad od određenih kolega, uvrede koje se iznose i mislim da je to veći problem od pritisaka institucija i kriminalno aktivnih lica, kaže Avdić i dodaje da je stub svakog društva pravosuđe.

RAST DESNICE

I novinar TVN1 Nikola Vučić, koji je doživio napade na privatnom Twitter profilu, zbog kritičkog osvrta na porast ekstremne desnice u zapadnoj Hercegovini, ističe da je za njega novinarstvo produžena ruka mirovnih društveno odgovornih politika, a za one koji iznose neistine instrument ideološke najcrnje propagande.