Sve više droge "valja" se preko BiH: Policija hapsi dilere, a narkobosovi ostaju na slobodi

Tijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nisu efikasne u sprečavanju trgovine drogama, ocjena je američkog State Departmenta, koji u svom godišnjem izvještaju o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenom krajem marta 2019. godine, navodi da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja za međunarodnu trgovinu drogom.

"- Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji. BiH nije glavni proizvođač nedopuštenih droga, niti ciljno odredište za prodaju nedopuštenih supstanci. Smještena je između centara za preradu droga u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi", stoji u izvještaju.

 

​Zajedničke istrage

State Department navodi da je jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi i da međunarodne kriminalne grupe, uglavnom orijentisane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu.

Situaciju usložnjava, stoji u izvještaju, to što su fragmentirane policijske strukture u Bosni i Hercegovini od državnog do kantonalnog nivoa, a što ometa saradnju i zajedničke istrage. Navode da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena, prenosi Oslobođenje.ba.

Da ozbiljne borbe protiv organizovanog kriminala i protiv trgovine nema, mišljenja je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"- Borba protiv trgovine drogom svela se na ulične dilere i nema se hrabrosti ući u obračun sa velikim bosovima."

Tačno je i to da se sporo uspostavljaju saradnja i rad među agencijama što pogoduje trgovcima narkotika. Policijske agencije se previše zatvaraju u svoje okvire i sve su više pod političkim uticajem. Nema koordinacije među policijskim agencijama. Sve više se radi na realizaciji političkih interesa zato jer politika u našoj zemlji ne želi da dozvoli da policija bude nezavisna i samostalna, smatra Mektić.

Ministar sigurnosti smatra da je neće biti bolje sve dok je policija “u ovakvim političkim okovima”.

"- Političari imaju sve moguće instrumente da utiču na vrh kadrovske politike. Veliki dio političara je uvezan u organizovani kriminal i korupciju i to političarima nije prioritet kao što bi trebao biti. Bitno je da policija i tužilaštva služe njihovim interesima i da se osjećaju zaštićenima", navodi ministar sigurnosti.

Nekadašnji sarajevski policajac, dugogodišnji uposlenik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a KS-a smatra da policija “ne radi svoj posao”.

"- Dok sam radio u tom odjelu, moja ekipa i ja smo jedne godine priveli 1.300 osoba zbog droge, a danas moje kolege uhapse 40 osoba. I tu se radi uglavnom o dilerima. Grad je pun droge, a zapljena nigdje. Problem je i u korumpiranosti policajaca. Upravo zbog toga policija mora pokazati narodu da joj je stalo. Građani im više ne vjeruju. Razočarani su u policiju", pojašnjava naš sagovornik.

Upitani za komentar na izvještaj State Departmenta u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) odgovaraju da je jasno konstatovano da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja.

"- U prilog tome je činjenica da Bosna i Hercegovina nije glavni proizvođač opojnih droga, niti da je njena teritorija glavno odredište za prodaju narkotika. Položaj BiH je na ruti puteva između centra za preradu droge u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi, kažu u SIPA. U ovoj policijskoj agenciji ističu da ne mogu komentarisati navode iz izvještaja da bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa borave u jer su to saznanja State Departmenta."

 

Tone droge

​Inače, prema ovom izvještaju, za 10 mjeseci prošle godine policija je zaplijenila 3,35 kilograma heroina, 2,7 kilograma, kokaina, 1,84 tona marihuane, ali i drugih narkotika. Za razliku od BiH gdje su zapljene droge, možemo slobodno reći smiješne, u susjedstvu, tačnije u Srbiji, policija je u prva četiri mjeseca ove godine zaplijenila više od dvije tone droge.

​Također, značajna je zapljena zabilježena i sredinom aprila ove godine u Sloveniji. Naime, tamošnja policija je uhapsila devet Slovenaca povezanih sa međunarodnom trgovinom drogom. Kako su objavili mediji u Sloveniji, u ovoj akciji su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, a zaplijenjeni su 230 kilograma kokaina, dva kilograma heroina, 43 kilograma smole kanabisa i četiri privatna vozila s posebno prilagođenim prostorom za krijumčarenje drogom. Osim narkotika, zaplijenjene su i velike količine novca. Droga je bila namijenjena za međunarodno tržište, a slovenska policija je saopćila da je kriminalna grupa djelovala na području Slovenije, Balkana i zemalja Evropske unije.