Sve više prijava prijetnji u školama širom RS

policija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u skladu sa zaključcima Prve vanredne sjednice Vlade posvećenih tragičnim događajima u Srbiji, pokrenulo niz aktivnosti, među kojima je kontrola strelišta i streljačkih klubova koja je juče izvršena na području cijele Republike Srpske. Prilikom ovo kontrole policijski službenici nisu utvrdili nepravilnosti, a kontrole će se nastaviti i u narednom periodu.

 

akođe, policijski službenici će nastaviti održavanje edukativnih predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o opasnostima upotrebe vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a sve sa ciljem podizanja svijesti djece školskog uzrasta o opasnostima i posljedicama koje nosi upotreba vatrenog oružja.

Istovremeno, policijski službenici će nastaviti sa prisustvom u blizini škola, sa ciljem preventivnog djelovanja i što boljom komunikacijom sa nadležnim u školama, ali i samim učenicima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u proteklih sedam dana zaprimilo više prijava, prije svega od nadležnih u školama o potencijalnim prijetnjama učenicima, nastavnicima, uvredama i slično.

Policijski službenici su postupali po svakoj od navedenih prijava i izvršili provjeru navoda, obavijestili druge nadležne institucije, te ni u jednom slučaju nije uočena stvarna ugroženost, odnosno osnov za dalje postupanje policije.

“Iz tog razloga, apelujemo na medije da odgovorno izvještavaju o tim prijavama i potencijalnim prijetnjama, jer ne samo da se tako neosnovano stigmatizuju pojedini učenici, inače maloljetna lica, i škole, već se širi nemir i panika među građanima.”

Pripadnici MUP-a odgovorno pristupaju svakoj zaprimljenoj prijavi i u stalnom su kontaktu sa nastavnim osobljem u školama, a sve cilju što bolje bezbjednosti djece, ali i zaposlenih u školama.

Program N1 televizije može