Svečanost u Mrkonjić Gradu: Otvara se Kizlar-agina džamija

Kizlar agina dzamija

Bila zapaljena i minirana 1993. godine, a potom srušena

Sve je spremno za otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a potom srušena. Otvaranje džamije bit će upriličeno prije podne-namaza, a na svečanosti se očekuju gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i Turske.

Veliki događaj

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH kazao je da ponovno otvaranje Kizlar-agine džamije u okviru 12. manifestacije “Dani vakufa 2024”, predstavlja veliki događaj za Mrkonjić Grad, ali i Islamsku zajednicu u BiH.

– Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici u BiH veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja. Ponovno otvaranje džamije na ovim prostorima dokaz je da muslimani u BiH zajedno sa svojim komšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu – naveo je Zajimović.

Podsjetio je da je izgradnja džamije u Mrkonjić Gradu samo jedan od brojnih projekata koje Direkcija realizira na području Bosne i Hercegovine i koja će biti otvorena u sklopu ovogodišnje manifestacije o vakufima.

Nacionalni spomenik

Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na sjednici 2005. godine. Stoga je, njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

Kada je riječ o historijatu džamije, tačan datum građenja džamije nije poznat.