BiH plan za postupanje s migrantima usvaja sutra: Svi će biti humano zbrinuti u prihvatne centre

U Sarajevu je danas održan radno-konsultantski sastanak državnog nivoa o migrantskoj krizi u BiH te su usvojeni zaključci o daljnjem postupanju.

Između ostalog bit će formiran Operativni štab koji će koordinirati sve aktivnosti, a vlasti BiH obećale su adekvatan i human smještaj i postupanje prema migrantima.

Danas prikupljene informacije Vijeće ministara BiH će uobličiti u dokument koji bi sutra na sjednici trebao biti usvojen, a radi se o Akcionom planu koji ima za cilj formiranje Operativnog štaba.

"Dosadašnje Koordinaciono tijelo postat će Operativni štab te će koordinirati sve naredne poteze i institucije u cilju rješavanja migranstke krize. Do mjeseca aprila mi smo imali kontrolisanu krizu, ali sada od maja dnevno u BiH ulazi do 150 migranata", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je posebno naglasio da BiH zbog svoje nedavne prošlosti, rata i izbjeglištva s kojim se stanovništvo moralo suočavati želi zadržati nivo humanosti za prihvat migranata te sigurnosti te će se nastavit idjelovati u skladu sa zakonima, što znači da BiH nijednog migranta ne može procesuirati dok osoba ne zatraži azil.
 

Migranti ne žele azil u BiH



U ovom trenutku ključni problem predstavlja činjenica da migranti ne žele zatražiti azil u BiH, što otežava posao nadležnim institucijama.

"Vrlo brzo, hitno ćemo raditi na adekvatnom smještaju za trenutne i buduće migrante. Imamo dio objekata koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta. One migrante koji su na otvorenom prostoru smjestit ćemo na humani i dostojan način uz prateću zdravstvenu zaštitu i ostalo. Nastavit će se raditi i sarađivati sa Srbijom i Crnom Gorom, bit će pojačana kontrola granica. I druge policijske agencije će biti uključene. Očekujemo da institucije Evropske unije pomognu BiH kao što su pomogli Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama, što uključuje stručno-theničku i finansijsku pomoć. Pripremili smo akcione planove i sutra će bit usvojeni, imamo rokove i zadatke za sve instittucije", jasno je poručio Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je trenutna migrantska kriza dosta komplikovanija od one 2014. 

"Imamo zatvorene granice, sad imamo ilegalnu balkansku rutu od Turske, Grčke, Makedonije, pa preko Srbije i Crne Gore u BiH. Kriza raste na intenzitetu i komplikovanija je od prethodnih. U strukturi migranata imamo porodice, maloljetnike bez pratnje i različito se mora postupati. Razlog za povećan priliv migranata je i taj što su se sada pokrenuli migranti koji su u Srbiji boravili prethodnu godinu ili dvije. S druge strane migranti koji se trenutno nalaze u BiH ne žele ni lijevo ni desno s rute. Džaba što mi imamo prostora u azilantskim centrima, oni neće iz grada da idu nigdje", kazao je Mektić.
 

Prihvatni centar u Salakovcu će otvoriti svoja vrata



Bh. vlasti su ipak obećale da će migrantima obezbijediti sve, od zdravstvene zaštite i smještaja i drugih neophodnih stvari. Ipak, naglašeno je da BiH ovaj proces mora pratiti na način da ne postane zadnje odredište. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je kazala da niko od migranata nije tražio status azilanta niti status da su pod supsidijarnom zaštitom. 

"Mi smo otvorili vrata centra u Salakovcu kod Mostara. Izbjeglički centar u Salakovcu ćemo nastojati pretvoriti u privremeni prihvatni centra za tražioce azila. Kapacitet centra u Salakovcu je 296 mjesta. Bit će aktiviran i fond za migrante te ćemo povući zbnačajan dio stredstava Razvojne banke Vijeća Evrope", poručila je Borovac.