Svi zaposlenici preduzeća "Koža-komerc" iz Tešnja u samoizolaciji

ks
Ukupan broj zaraženih u ovoj općini od početka pandemije je 17.

Sedam novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom na području općine Tešanj, uvećala su broj zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu na 254.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdio općinski načelnik Tešnja Suad Huskić, zaraza je otkrivena kod šest zaposlenika preduzeća "Koža-komerc" te jedne osobe koja nije iz tog klastera.

- Jučer je otkriven prvi slučaj zaraze u tom preduzeću, u kojem je danas potvrđena zaraza kod još šest osoba. Preduzeće je prestalo s radom, a svi zaposleni i članovi njihovih porodica dobili su rješenja o samoizolaciji. Mislim da se radi o ukupno 80 osoba - kaže Huskić. 

Ističe da su zaraženi radnici iz šest različitih mjesnih zajednica pa trenutno poduzimaju korake na suzbijanju širenja zaraze, zbog čega je općinski načelnik Huskić održao i sastanak s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuadom ef. Omerbašićem.

- Dogovarali smo sve detalje oko načina klanjanja bajram - namaza, kako bi se spriječilo širenje zaraze - napominje Huskić.

Ukupan broj zaraženih u općini Tešanj od početka pandemije je 17. Testirano je i 57 radnika JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK iz Zenice, a svi su testovi bili negativni. Do sada u toj ustanovi nije bilo zaraženih.