Švicarski inženjer bosanskih korijena: Kako uspostaviti elektronsko glasanje u BiH

Inženjer bosanskih korijena koji živi u švicarskom St. Gallenu objašnjava da Bosna i Hercegovina, ukoliko za to postoji politička volja, može u samo dva mjeseca uspostaviti elektronski sistem glasanja, što bi značilo jeftinije i sigurnije izbore u zemlji.

Nedžad Erdić iz Velike Kladuše, koji radi na razvoju elektronskog glasanja u Švicarskoj kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria da u toj zemlji koriste dva softvera za elektronsko glasanja, koji bi se za kratko vrijeme mogli prilagoditi i za potrebe izbora u Bosni i Hercegovini.

„To su već provjereni softveri, koji se koriste u Švicarskoj tokom izbornih procesa“, kaže Erdić, dodajući da oni ne znače samo uštede u odnosu na klasičan način glasanja, već mnogo sigurnije izbore, ali i mnogo veću izlaznost mladih na izbore, čime se stepen demokratičnosti jedne zemlje podiže na najveći nivo.

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su tokom lokalnih izbora u BiH 2016. godine i prije zatvaranja glasačkih kutija evidentirali 93 kritične situacije na biračkim mjestima. Najčešće prijave su se ticale pritisaka na birače, nagovaranja za glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje, pritiske i prijetnje posmatračima Koalicije "Pod lupom", nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izborne komisije, glasanje bez validnog identifikacionog dokumenta, te glasanje u ime druge osobe

„Sve to ozbiljno može uticati na legalnost i u konačnici izborne rezultate“, objavili su tom prilikom iz Koalicije „Pod lupom“.

Koalicija je primila i veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na utjecaj na birače u blizini biračkih mjesta, a što su radili simpatizeri i članovi političkih subjekata, „glasanje“ umrlih osoba, kupovinu glasova te distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektom za kojeg treba glasati.

Erdić objašnjava da je sam način glasanja elektronskim putem vrlo jednostavan i sprječava svaku mogućnost zloupotrebe. Svaki građanin iz svoje kuće može pristupiti internet platformi Centralne izborne komisije. Tu preuzima elektronski formular kojeg popuni sa ličnim podacima. To automatski znači i registraciju glasača. Na privatni mobilni telefon glasač dobiva sigurnosni „kod“ koji garantira da njegovi podaci ne mogu biti zloupotrijebljeni. Na sam dan izbora glasač također preko svog privatnog računara glas daje stranci ili kandidatu kojem želi.

Takav sistem glasanja u BiH naročito bi olakašo bh. dijaspori koja želi da se uključi u izborni proces Bosne i Hercegovine.

Politika u BiH, kaže Erdić, ne može imati izgovor da ne uvede elektronski sistem glasanja. Ako misle da je prekasno to uraditi za oktobarske izbore, onda nema razloga da takav način glasanja glasači ne dobiju već za lokalne izbore 2020. godine.