Svjedok u predmetu "Bosna" pojasnio šta mu je rečeno: Ako neko nije član SDA, može i umrijeti, ali se neće zaposliti

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva KS nastavljeno suđenje Amiru Zukiću, generalnom sekretaru SDA, i ostalim optuženim u predmetu "Bosna".  

Osim Zukića, na optuženičkoj klupi su i Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, Esed Džananović, bivši izvršni direktor "Elektroprivrede BiH", te još tri osobe..


Prije početka saslušanja svjedoka optužbe Ismeta Alihodžića i Azre Talić, uposlenika „Elektrodistribucije“ Zenica, sutkinja Tanja Curović na raniji zahtjev odbrane optuženog potpredsjednika SDA Mirsada Kukića donijela je odluku o razdvajanju ovog krivičnog postupka te će se Kukiću zbog bolesti suditi odvojeno u odnosu na Zukića i ostale.

   Curović je pojasnila da je razlog tome „ekonomičnost i efikasnost postupka“. Svjedok Alihodžić, koji je dobio imunitet od Tužilaštva KS da svjedoči, jučer je u sudnici ispričao da optuženog Ramiza Karavdića poznaje dugi niz godina i da imaju familijarne veze, jer je Karavdić tetak njegove supruge.

Ispričao je da ga je Karavdić u aprilu prošle godine zvao da mu nađe tri električara da ih zaposli u EPBiH, ali da moraju platiti 16.000 KM, što je on prenio svom kolegi Seadu Keseroviću, čiji su sinovi bili nezaposleni. Keserović je pristao dati novac. Alihodžić je ispričao da ga je Karavdić prošle godine u kafani „Bačo“ u Vozući kod Zavidovića upoznao i s optuženim Nedžadom i Senadom Trakom i da mu je tada rečeno da, što se tiče zaposlenja, „ako neko nije član SDA, može i umrijeti, ali se neće zaposliti". Ovaj svjedok rekao je da je u dokumentaciji za zaposlenje koje je dobio bila i potvrda o članskoj pripadnosti SDA i da je mu kasnije Karavdić rekao da je cijena za pravnike i ekonomiste bila od 20.000 do 25.000 maraka.

Ustvrdio je da je kasnije cijena za električare sa 16.000 porasla na 20.000 KM, jer mu je Senad Trako rekao da „ovi uzimaju 16.000 KM, a Ramiz onda radi džaba“. Odbrane Trake i Karavdića osporile su ove navode. Senad Pizović, advokat Senada Trake, pitao je svjedoka koliko je puta dao iskaz, na šta je ovaj rekao dva puta. Ali, Pizović je Sudu predao pet zapisnika s Alihodžićevim potpisima..


Na Pizovićevo pitanje zašto je pristao da traži mušterije za Karavdića i bude posrednik tim „nezakonitostima“, a u istrazi je rekao da mu se nije sviđalo to što radi optuženi te da je to radio „jer je imao dobre namjere“. Karavdićev advokat Sanjin Bandović pitao je svjedoka je li tačno da je ranije osuđivan i da mu je nadimak Bitanga, na šta je odgovorio da je tačno da je osuđivan, ali da mu je nadimak Burek, a ne Bitanga..


Optuženi Karavdić također je imao pitanja za svjedoka Alihodžića. On je rekao da je „90 posto onoga što je rekao svjedok laž“ te dodao: „Kuću sam ti pokrio džaba, je li mi to hvala za sve što sam uradio za tebe?“ - Odgovori mi ko ti je pomogao da nađeš posao – pitao je Karavdić, a svjedok je rekao da se sam zaposlio..
 

 

(Izvor: Avaz.ba)