Istraga o likvidaciji policajaca: Svjedok vidio ubice, šta je s pronađenim kalašnjikovom na Palama

asdf

I dok se čeka hoće li Tužilaštvo KS prihvatiti sporazum o priznanju krivice Aleksandra Macana, jednog od osumnjičenih koji se dovode u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, vještačenje dijelova puške koji su pronađeni na Palama još nije okončano, nezvanično saznaje „Avaz“.

Vjenčani kum

Dijelovi kalašnjikova, ali i automobila, crnog Seat Leona, ključni su kako bi se konačno rasvijetlio ovaj mučni događaj i podigla optužnica protiv odgovornih, s čvrstim dokazima. Bez puške i vozila, teško da optužnica može opstati.

Macan je nakon predaje, krajem prošle godine, dao iskaz u kojem je rekao da je u policajce pucao Sava Marinković, njegov vjenčani kum koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, a bio je kobne noći na Alipašinom Polju

Za Marinkovićem je raspisana međunarodna potjernica, a s njima u vozilu je bio i Marko Trifković Žižan, koji se, također, nalazi u pritvoru KPZ-a Sarajevo, gdje je i pritvoreni Macan.

I dok Macan želi priznati krivicu za krađu i biti svjedok Tužilaštva te se čeka dolazak njegovog kuma Save, Žižan se i dalje brani šutnjom. Međutim, u prilog im ne ide svjedok Tužilaštva, tačnije osoba koja je kobne noći vidjela ko je pucao i ubio policajce

Sve negirao

Ovaj je svjedok već ranije davao iskaz u Tužilaštvu, ali se sada navodno poklopio njegov iskaz s navodima iz izvještaja MUP-a KS da je riječ o tri osobe, od kojih je jedna otvorila vatru, dok su druge krale vozilo.

Međutim, navode da je Marinković pucao treba i potvrditi. On je ranije, putem advokata, negirao da je pucao u policajce. Čeka se njegovo izručenje iz njemačkog zatvora kako bi se navodi potvrdili ili demantirali

Prijavljeno šest osoba

Jedan od osumnjičenih koji se mogu dovesti u vezu s ubistvom Šehovića i Vujinovića na Alipašinom Polju 2018. godine nalazi se u Crnoj Gori i nije dostupan organima gonjenja.

Ime ovog muškarca, skupa s još pet osumnjičenih, nalazi se u izvještaju MUP-a KS koji je predat Tužilaštvu KS 5. novembra prošle godine.

Prijavljen je zajedno s Aleksandrom Macanom, Savom Marinkovićem, Markom Trifkovićem Žižanom, Aleksandrom Nikolićem i još jednom osobom.

FOTO: ARHIV