Svjesni poraza na izborima, vlast pokušava uhljebiti stranačke poslušnike u Predsjedništvo BiH

Konkurs koji je raspisala Agencija za državnu službu BiH za popunu radnih mjesta u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dokazuje da aktuelna vlast ne vodi nikakvu drugu politiku do stranačkog popunjavanja radnih mjesta podobnim uhljebima.

Posljednji takav primjer jeste raspisivanje konkursa za mjesto generalnog sekretara i njegovog zamjenika, te šefa službe za sjednice u Sekretarijatu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Činjenica da to rade pred kraj mandata samo potvrđuje da jedina borba koju trenutno vlast vodi jeste borba za fotelje, pri čemu pokazuju i da ne cijene čak ni instituciju Predsjedništva, pozicionirajući svoje kadrove neposredno pred izbor novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovako odnose prema najvišoj instituciji države Bosne i Hercegovine, ne čudi zašto ta i takva vlast nema nikakav ugled u međunarodnim krugovima.

Opravdano sumnjamo da iza ove odluke stoji želja SDA i HDZ-a da opstruiraju rad budućih članova Predsjedništva, jer su svjesni da nijedan kadar iz ovih stranaka neće biti u novom sazivu, zbog čega su pristupili besramnom upošljavanju stranačkih poslušnika.

O kadrovima koje je trenutni saziv postavljao najbolje govori i nedavno produženje mandata Dženanu Selimbegoviću, ličnom kadru Bakira Izetbegovića, poznatom po napadu na novinarke i svečanom otvaranju trotoara ispred Predsjedništva.

Uhljebljenjem svojih kadrova trenutna vlast pokazuje da je svjesna poraza na narednim izborima, pa se ponaša po principu da iza njih slijedi potop, trudeći se da maksimalno iskoriste sve šanse za obezbjeđivanje svojih kadrova, pri čemu ih državni interes neće spriječiti da vrše opstrukcije i u samom vrhu države, sukladno politici koju su vodili i prethodne četiri godine.