Svjetska premijera filma "ROYALBLAU" Cazinjanina Dinke Draganovića na SFF-u

Dinko Draganović, diplomirani filmski režiser, nedavno je snimio film pod nazivom ROYALBLAU, koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem SFF-u.

Datum premijere filma je 11.08. (subota) u 11:30 sati u Art Kino Kriterion-u.

Film se nalazi u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film, nakon čega će biti predstavljen na Taratsa International Film Festival-u u Grčkoj i na Budapest Short Film Festival-u u Mađarskoj.

Royalblau je kratki film koji je Draganović uradio kao diplomski projekat na umjetničkom fakultetu (University of Arts) u Linzu. Film je ustvari priča o uticaju jedne vrste ovisnosti na porodično okruženje, a govori o ocu porijeklom iz Bosne i njegovoj kćerki rođenoj u Austriji. Royalblau govori i o rasizmu u današnjoj Austriji.

Ideju za film dobio je kada je kao student počeo raditi u kladionici kako bi zaradio džeparac.

"Imali smo jednog gosta (ovisnika) koji je svaki dan dolazio. Jednog dana, bio je to vruć ljetni dan, stojao je kod nas za barom i zafrkavao se. Nakon određenog vremena primjećuje da ispred kladionice stoji policija pored njegovog auta. Izašao je i počeo govoriti  kako zna da stoji gdje ne smije i da će odmah skloniti auto. U tom momentu policija ga pita kako je mogao ostaviti dijete, malu curicu samu u autu na šta on odgovara "Pa što? To je moje dijete!" Uopće nije razumio zašto je to problem da ostavlja dijete tako dugo samo u autu, jer je sa mislima samo u kladionici. Tu sam se ja pitao, šta je priča tog čovjeka, šta se kod njega svaki dan desi prije i poslije posjete kladionici. Tako je ustvari i nastao scenario za ovaj kratki film", kazao je Dinko za naš portal.

Producent filma je Siniša Vidović, a producirala ga je kuća "Forafilm" iz Linca. Vidović je kao redatelj sa filmom "Korida" osvojio dvije nagrade na 21. Sarajevo Film Festival-u, te brojne druge nagrade na raznim festivalima.

 

BIOGRAFIJA

Dinko Draganović rođen je 1988. godine u Bihaću. Roditelji su mu iz Cazina, Stijene. Ratne 1992. sa roditeljima je napustio Bosnu i odrastao u Austriji gdje trenutno radi i živi. Umjetnički fakultet završio je u Linzu. Pored filmova i muzičkih spotova,  režira također i reklame, te radi kao gost govornik na fakultetu. Trenutno radi na prvom dugometražnom filmu.

O FILMU

Na putu da odvede svoju devetogodišnju kćerku na trening gimnastike, otac prvo svraća u kladionicu, a djevojčicu ostavlja da ga čeka u autu. Kada se ponovo vraća, shvata da ništa više neće biti kao prije.

Više možete pratii na FB stranici https://www.facebook.com/royalblau.film