Treba znati pomoći, svaka je sekunda bitna: Crveni križ Cazin obilježio Svjetski dan Prve pomoći

Na platou ispred stare Gimnazije Cazin i prostorija Crvenog križa, u subotu, 8. septembra 2018. godine, već tradicionalno, obilježen je Svjetski dan prve pomoći u cilju podizanja svijesti o važnosti poznavanja tehnike prve pomoći.

Ovogodišnja tema obilježavanja bila je posvećena prvoj pomoći kod saobraćajnih nesreća, a nosioci aktivnosti mladi Crvenog križa grada Cazina.

– Osposobljavanje što većeg broja ljudi za pružanje prve pomoći važno je u spašavanju života kao i u smanjenju štetnih posljedica nesreća koje se događaju svakodnevno u svim životnim aktivnostima. Ovogodišnja tema je „Prvi korak u nesrećama na cesti“ i svojim aktivnostima smo željeli naglasiti koliko je u ovakvim slučajevima svaka sekunda bitna. Kako biste znali prvu pomoć, nije potrebno da imate vozačku dozvolu, kod naših volontera uvijek možete dogovoriti termin za obuku, ističu mladi Crvenog križa grada Cazina.

Povodom ovog važnog datuma održana je pokazna vježba u slučaju saobraćajne nesreće te anketiranje građana - test preventivne mjere i postupci, a riječ je o poznavanju osnovnih pravila ukazivanja prve pomoći na licu mjesta.

 

 

 

Image
Image