Svjetski dan televizije: Uzimajući sve u obzir, televizija je ljudskom licu podarila više znanja, plemenitosti i solidarnosti

Svjetski dan televizije
Kada općenito ali i činjenično sagledamo složenost ljudskog postojanja, civilizacijske cikluse i događaje, posebno kroz vrijeme od nastanka televizije i njenog razvoja u okvirima savremenog društva, sa sigurnošću možemo potvrditi da je čovječanstvu podarila više plemenitih nego onih rezultata kojim se čovjek ne može ponositi...

Podsjećamo, u mjesecu martu 1996. godine glavna skupština UN-a donijela je odluku da se 21. novembar obilježava kao Svjetski dan televizije. Ovim datumom obilježava se slava i društveni uticaj televizije, te ujedno i odaje počast ulozi koju ona ima u svakodnevnom životu čovjeka.

U svjetlu aktuelnog trenutka u kojem je čovječanstvo pred teškim izazovima i pod teretom planetarne pandemije koronavirusa, budimo svjesni da upravo televizija jasnim upozoravanjem na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir nastoji sačuvati život ove planete.

U povodu ovog veoma značajnog datuma za svako demokratski uređeno društvo i državu, prigodne riječi uputila je danas i direktorica RTV USK Irma Pašić. U njenom obraćanju kaže se sljedeće:

„Ovim, nadasve značajnim povodom i za naš kolektiv, u ime svih uposlenika RTV USK, upućujem iskrene čestitke svim medijima i novinarima u našoj zemlji i svijetu, a posebno i na prvom mjestu našim kolegicama i kolegama na prostoru USK. Svjetski dan televizije, mediji i novinari, njihov slobodan i neometan rad i odnos prema društvenoj stvarnosti su legitimacija slobodnog, demokratskog i progresivnog društva. U svakoj dosadašnjoj krizi a posebno danas u aktuelnom trenutku koji diktira pandemija koronavirusa, uloga medija i novinara je nadasve bremenita, odgovorna i zahtjevna. Kao važan dio sistema informisanja javnosti, rame uz rame sa brojnim drugim, veoma značajnim polugama društva nalazimo se na liniji borbe za ljudske živote, što nije nimalo lagan zadatak, ali sam sigurna da uspijevamo u opravdavanju povjerene društvene uloge.

Težeći plemenitim ciljevima, ravnopravno u odnosima sa građanima i institucijama dali smo i svakodnevno na bazi partnerstva sa zajednicom dajemo nemjerljiv doprinos u profesionalnom i odgovornom izvještavanju javnosti, što ćemo i dalje činiti. Naš radni kolektiv čine ljudi koji nastoje što bolje i kvalitetnije raditi svoj posao, te kao vodeći medij u kantonu, iza sebe imamo dobre rezultate koje nastojimo ne samo uvećavati, već im dati ljudsko lice.

U svakodnevnom radu znaju se desiti i greške, ali one nisu proizvod nikakve urote, mržnje ili zloupotrebe i ne mogu zasjeniti profesionalne ciljeve koje smo postavili pred sebe. Naši ciljevi su dobrobit, ekonomski i demokratski razvoj ovoj dijela naše domovine, samim tim više optimizma, patriotizma i vijesti koje će nas nadahnuti na ovom putu, ali i kritički odnos prema devijacijama u društvu. Posvećeni smo interesu javnosti i doprinosu boljem i ljepšem životu ovdašnjih ljudi, naših sugrađana sa kojima dijelimo sve dobre i one manje dobre trenutke života.

Ovo je još jedna prilika da ponovim već jednom rečeno, neka nas i ovaj dan, i ovaj datum koji prvenstveno simbolizira i afirmira slobodu, baš kao i u brojnim prilikama ranije, nadahne da inkluzivno gradimo naše društvo, zajedno učestvujemo u snaženju javnog dijaloga, ukazujući, unaprjeđujući i usmjeravajući odnose i procese ka boljem životu. Sa znanjem o pređenom putu televizije, svoje ljudske resurse i radne zadatke usmjeravamo već ovog dana ka budućoj godišnjici televizije i radu u zajednici koja nas svakodnevno legitimira i prepoznaje u najbitnijim društvenim procesima i ciklusima.“