Svjetski mediji o pobjedi Aleksandra Vučića: Od desničara do najmoćnijeg političara u Srbiji

Home

Svjetski mediji o pobjedi Aleksandra Vučića: Od desničara do najmoćnijeg političara u Srbiji


Svjetski mediji su sa velikom pažnjom objavili informacije o pobjedi Aleksandra Vučića u prvom izbornom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji.

Aktuelni premijer odnio je pobjedu s oko 55% glasova dok je njegov najbliži protukandidat Saša Janković dobio tek 16% glasova birača.

BBC je objavio kako je Vučić u svojoj izbornoj kampanji stavljao naglasak na ekonomski razvoj Srbije.

Također, u tekstu stoji kako je Vučić u doba Slobodan Miloševića bio aktivan na strani desnice, kao dio Radikalne stranke. 2008. osniva Srpsku naprednu stranku u kojoj se pokušava odmaknuti od nacionalizma iz prošlosti.

"Ne skrivam da se mijenjam, ponosan sam na to", izjavio je Vučić u razgovoru za AFP agenciju 2012. godine.

- No, prošlost ga prati u stopu. 2015. godine se pojavio na obilježavanju dvadesete godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima gdje ga je masa potjerala gađajući ga kamenjem i kišobranima. Nekoliko mjeseci kasnije, vratio se u memorijalni centar u Srebrenici i odao počast žrtvama, piše BBC.

The Guardian u svom tekstu piše kako bi nakon pobjede Aleksandra Vučića demokratija u Srbiji bi mogla postati ozbiljno ugrožena.

"Njegova pobjeda na predsjedničkim izborima će učvrstiti ionako neupitnu poziciju najmoćnijeg političara Srbije. No, kritičari misle kako bi mogao postati previše moćan te da bi demokracija u Srbiji mogla biti ozbiljno ugrožena", piše Guardian.

Također, navodi se kako je Vučićev cilj ulazak Srbije u EU. Reuters u svom osvrtu na pobjedu Aleksandra Vučića navodi kako Srbija i dalje ostaje zemlja siromaštva i korupcije. "

Rezultat izbora je politički poražavajući za protukandidate. Vučić je naglasio kako odlazak s mjesta premijera na mjesto predsjednika neće mijenjati geopolitičku ravnotežu Srbije između EU kojoj se Srbija želi pridružiti i Rusije s kojom ta zemlja dijeli pravoslavnu kršćansku vjeru i slavensku baštinu", podsjeća Reuters.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Pon, 03/04/2017 - 10:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top