Svjetski poznati umjetnici posvetili pjesmu djeci s autizmom

Svjetski poznati producenti i muzičari Nirvan Pištoljević i Alex Elena, kreativni dvojac iz Los Angelesa koji čine bend Life in Cold Blood, specijalno su za Udruženje “EDUS- Edukacija za sve” i za svu djecu s autizmom, napisali pjesmu i kreirali video pod nazivom „Child in Blue“ „Dijete u plavom“.

Video spot pokušava približiti život djevojčice i dječaka iz autističnog spektra uz veoma moćan vizualan pristup. Režiju videa je uradio Alen Petković, višestruki dobitnik Grammy nagrada za svoj rad u filmskoj industriji, dok mix i master potpisuje Steve Baughman.
Crteži koji su korišteni u spotu su kreacije devetogodišnje djevojčice s autizmom, koji su kreativno obrađeni i transformirani u priču koja prati pjesmu o dječaku i djevojčici u plavom.

Ovom prilikom zahvaljujemo i Light Filmu iz Zagreba na neizmjernoj podršci i svima koji su svakodnevno uključeni u borbu kako bi EDUS i dalje napredovao uprkos svemu što ih iznova vraća unazad”, saopćili su iz Udruženja EDUS.

Pjesma je doživjela svoju svjetsku premijeru 2. aprila 2018. godine, na “Svjetski dan svjesnosti o autizmu” na muzičkim servisima iTunes i Spotify. Svaka kupovina ove pjesme u iznosu od 0.99 US centi, bit će donirana za programe za rad s djecom iz autističnog spektra koje provodi Udruženje EDUS-Edukacija za sve.

Kompozitor, producent i umjetnik, Nirvan Pištoljević je rođen u Sarajevu, ali je svoj muzički stil stekao u New Yorku i Los Angelesu. Radio je na više muzičkih projekata u kojima se jasno vidi utjecaj njegove rodne Bosne i Hercegovine. U ovoj saradnji (Life in cold blood) on doprinosi svojim vokalnim mogućnostima kao I kompozitorskim i aranžerskim sposobnostima. Nirvan je također napisao tekst i muziku za pjesmu Child in blue. Studirao je klasičnu gitaru, ali je većinu svoje muzičke karijere posvetio komponovanju i produciranju. Njegov rad je predstavljen u mnogim filmovima i sarađivao je s velikim brojem umjetnika različitih muzičkih pravaca iz svog studija u Los Angelesu.

Alex Elena, bubnjar, fotograf, producant, rođen u Rimu, koji od 17-te godine svira bubnjeve s Bruceom Dickinsonom, frontmenom popularne grupe Iron Maiden s kojim je s još nekoliko
umjetnika u opkoljenom Sarajevu u decembru 1994. godine, održao koncert. Svoj put do Sarajeva zabilježio je fotografskim esejem koji je zatim pomogao nastanku filma “Scream for
me Sarajevo” i mnogo ljepšem povratku u Sarajevo gdje je stekao mnogo prijatelja. Danas živi u Los Angelesu, bavi se fotografijom i njegov nekonvencionalan pristup i kreativnost u
produkciji, doveli su do Grammy nominacije za saradnju sa soul pjevačicom Alice Smith. Radio e s imenima poput Liliy Alen, Imani Coppola, Bruce Dickinson, Avril Lavigne i mnogim
drugima.

O AUTIZMU:

Poremećaj autističnog spektra (Autistic Spectrum Disorder- ASD) je neurorazvojni poremećaj koji se javlja u djetinjstvu i traje doživotno. Posljednje informacije najveće svjetske organizacije za autizam „Autism Speaks“ su da 1 od 59 djece su dijagnosticirani sa poremećajem autističnog spektra. Još uvijek nije utvrđen tačan uzrok ovog poremećaja, ali istraživanja ukazuju na to da se radi o kombinaciji genetskih i uzročnika iz okoline. On dovodi do stanja različitosti u strukturi i/ ili funkcionisanju centralnog nervnog sistema, što se manifestuje u tzv. „trijadi simptoma“. Ovi simptomi se, sa različitim stepenom zastupljenosti, obično prepoznaju između druge i treće godine života, ali mogu i znatno ranije:
• teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji
• teškoće u socijalnoj interakciji
• ponavljajuća i ograničavajuća ponašanja (stereotipija, kompulsivna i ritualna ponašanja).
Iako medicinski tretman ne postoji, dokazano je da rana intervencija bihevioralnom terapijom, prije četvrte godine života minimalno pet sati dnevno, može značajno poboljšati stanje i izglede za budućnost djece s poremećajem autističnog spektra.

O EDUS-u:

EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom, a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku. Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 29 uspješno uključeno u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.