Tabak: Rusi su mislili da će rat u Ukrajini biti kao šetnja po parku

sadf

VOJNI analitičar Igor Tabak je za emisiju RTL Danas komentirao rat u Ukrajini i taktike ruskih i ukrajinskih snaga.

Na pitanje zašto je Herson toliko važan ruskoj vojsci, Tabak je odgovorio da se radi o jedinom većem gradu koji su Rusi do sada zauzeli.

"Došli su do njega praktično prvog dana sukoba. Grad se odupirao neko vrijeme, praktično do ostanka bez streljiva i onda su ga uspjeli okupirati. Pritom, i tu je došlo na vidjelo koliko ruska vojska ima problema s držanjem tih prostora kroz koje uspiju proći, koje uspiju okupirati", kazao je Tabak.

"Naime, gradonačelnik i stanovnici svako malo su se bunili. Rusi se već danima trude kako bi uveli red u grad. Njihova Rosgvardia je krenula hapsiti ljude, pucati u zrak. Dapače, zadnje se pucalo i direktno u ljude, ali to nije jako impresioniralo tamošnje Ukrajince", dodao je.

"I onda čujete da je jedna četvrtina karte ono što je bitno"

Vojni analitičar je komentirao i situaciju u Mariupolju te kazao da se na taj grad puca svaki dan i da je pitanje koliko će izdržati opsadu, odnosno da obrana grada ovisi i o zalihama koje su si pripremili.

"Mariupolj je opkoljen već neko vrijeme; nema struje, vode, plina, grijanja... Sad je zadnjih nekoliko dana nešto malo toplije, ali ako sam dobro shvatio, jedini izvor vode im je ono malo snijega što uspiju skupiti i otopiti. Na taj se grad puca svaki dan, po cijeli dan, branitelji ga pokušavaju zadržati u svojim rukama. To im je izgleda bilo jako teško. Koliko će izdržati, ovisi i o zalihama koje su si pripremili", rekao je.

Na pitanje o tome planiraju li Rusi glavninu snaga koncentrirati na Donjeck i Luhansk, Tabak je kazao da to "zvuči čudno kad pogledate kartu sa svim tim različitim bojištima širom Ukrajine".

"I onda čujete da je jedna četvrtina karte ono što je bitno, a ono ostalo što nam ne ide, to zaboravite. Ta priča da je to cijelo vrijeme jedini cilj jednako je problematična kao i ruska napredovanja na drugim dijelovima Ukrajine", dodao je.

Tabak je komentirao i ponovno pojavljivanje u javnosti ruskog ministra obrane Sergeja Šojge, koji nije prije toga viđen tjednima. Kazao je kako ga ne bi čudilo da ga je stvarno "strefio šlag ili nešto" s obzirom na to da je on čelni čovjek svih operacija.

"S druge strane, Rusija je jako strogo kontrolirana, autokratska država, gdje mediji nisu neka zapadna sloboda i tu se njegov izostanak može tumačiti onako kako se nekoć kremljologija bavila tumačenjem svakog pogleda i grimase ljudi u pozadini velikih vođa. Ali nisam siguran da se iz toga da nešto iščitati", kazao je vojni analitičar, a prenosi RTL.

"Meni kvaliteta i ustrajnost ukrajinske obrane nisu iznenađenje"

Osvrnuo se i na kvalitetu i ustrajnost ukrajinske vojske.

"Meni kvaliteta i ustrajnost ukrajinske obrane nisu iznenađenje. Ukrajinsku vojsku sam vidio zadnjih godina i djelovala je ozbiljno, koncentrirano i tako se ponaša. Opći moral visoki vidi se na svakom koraku. To je ono što ih drži uz zapadnu pomoć. Ruska Federacija je pak mjesecima imala dojam da će ta operacija u Ukrajini biti, da ne velim, šetnja po parku", rekao je Tabak.

"Dva ili tri dana, možda i kraće, da će trajati koliko treba da se vozila prevezu od granice do svih bitnih točaka. To se niti izbliza nije ostvarilo. Ispalo je da su svako veće, pa i manja mjesta, svaka prirodna prepreka odjednom nesavladiv problem", kazao je.

"Oni se cestama voze kao na fliperu, od ukrajinske točke do ukrajinske točke s vrlo malim učinkom. Pritom njihova logistika mora voziti slalom kroz razne ukrajinske enklave, izbjegavajući Bayraktare i zasjede. To nije način kako se očekivalo da će voditi tu operaciju. Onda su i efekti takvi da je jedna četvrtina bojišta, kao da se samo toliko htjelo", dodao je.

Foto: Screenshot/RTL