Tačno prije 43 godine Elvis je posljedni put održao koncert

elvis
Na današnji dan - 26. juni

 

1541. U borbi za vlast španskih konkvistadora, u Limi je ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima (1535) Francisco Pizarro.

1810. Umro francuski pronalazač Joseph-Michel Montgolfier, koji je s bratom Jacquesom Étienneom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrijanim vazduhom.

1843. Hong Kong proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, sa Henryem Pottingerom kao prvim guvernerom.

1858. Potpisivanjem mirovnog ugovora u Tjencinu završen je britansko-kineski rat. Kina se ugovorom obavezala da otvori nove luke za evropsku trgovinu i da legalizuje uvoz opijuma.

1877. U oslobodilačkom ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske (1876-78) Crnogorci su kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovjednik Skadra Sulejman-paša.

1881. Srpski knez Milan Obrenović zaključio je sa Austro-Ugarskom Tajnu konvenciju kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u BiH i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Zauzvrat je dobio podršku da proglasi Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1906. U francuskom gradu Le Mansu održana je prva automobilska Grand Prix trka.

1917. Na Solunskom polju strijeljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na kaznu smrti zbog navodnog planiranja atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

1941. Finska se pridružila Njemačkoj u Drugom svjetskom ratu i objavila rat SSSR-u, u kojem je učestvovala tri godine.

1945. U San Franciscu predstavnici 50 zemalja potpisali Povelju o osnivanju UN-a, koja je stupila na snagu 24. oktobra.

1960. Bivša francuska kolonija Madagaskar stekla je nezavisnost kao Malgaška Republika. Britanski protektorat Somalilend postao je nezavisna država, a 1. jula se ujedinio s Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.

1970. Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta (Praško proljeće), isključen je iz Komunističke partije Čehoslovačke.

1977. Američki pjevač Elvis Aaron Presley održao je svoj posljednji koncert u Indijanapolisu. Umro je dva mjeseca kasnije.

1977. Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost poslije 117 godina francuske vladavine.

1992. Tokom rata u BiH generalni sekretar UN-a Boutros Boutros Ghali pozvao je bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a pripadnike Armije RBiH da deblokiraju Sarajevski aerodrom.

1993. Tokom opsade Sarajeva u Bakarevoj ulici na Bistriku granata ispaljena sa srpskih položaja usmrtila je sedmero djece.

1995. Prilikom rušenja robne kuće u južnokorejskoj prijestonici Seulu poginulo 500 ljudi.

2000. Naučnici iz 18 zemalja dekodirali 85 posto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima ocijenjeno je da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u historiji čovječanstva.

2004. Poslije 14 godina prekida, u Split je stigao prvi voz iz Beograda.