Tadić: Još nije završen predmet o vrbovanju građana

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić izjavila je danas u Sarajevu da nije završena istraga u predmetu koje je službeno formiralo to tužilaštvo, a odnosi se na navode o vrbovanjima građana Bosne i Hercegovine, vezanim za moguće nezakonito djelovanje pripadnika selefijskog pokreta.

Tadić je rekla novinarima da se u formiranom predmetu može govoriti o tri faze i dodala da je u prvoj donesena naredba o neprovođenju istrage protiv triju osoba, dok se druga, o kojoj ona zasad ne može govoriti, tiče ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

– Treći dio se privodi kraju i odnosi se na suradnju s kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji te će se Tužilaštvo BiH oglasiti nakon tužioćeve posjete Sloveniji – najavila je glavna tužiteljica.

Njeno je mišljenje da stvari poput ovih, u kojima može nastati šteta poput uznemirenja građana Bosne i Hercegovine, nisu trebale dospjeti u medije prije odgovarajuće provjere i dodala da je Tužilaštvo jedina instanca nadležna za krivična djela kao što su nezakoniti odlasci pojedinaca na strana ratišta, a nikako drugi nivoi.

Tadić je učesnica današnjeg skupa u Sarajevu na kojem se predstavlja drugi izvještaj Misije OSCE-a o korupciji u BiH, sačinjen na osnovu praćenja sudskih predmeta u toj oblasti.

Ocjene u izvještaju su negativne u pogledu učinaka Tužilaštva BiH i posebnog odjela Tužilaštva Republike Srpske, naročito kad je riječ o procesuiranju tzv. korupacije visokog nivoa.

Tadić je uoči skupa kazala novinarima da je medijski pogrešno protumačena njena izjava iz ranijeg perioda, predstavljena kao da korupcija nije visoko zastupljena u BiH, a što je u koliziji s tvrdnjama iz navedenog OSCE-ovog izvještaja.

Ona kao tužiteljica u toj prilici mogla je govoriti o korupciji samo u kontekstu konkretnih predmeta u Tužilaštvu, pojasnila je.

Izvor: