Tadić: Ne znam da li se planovi redaju po abecedi, ali "plan B" Čovića i Dodika već odavno traje

Potpredsjednik Demokratske narodne zajednice (DNZ) Ognjen Tadić prokomentarisao je najavljeni "plan B" Dragana Čovića i Milorada Dodika, kazavši da ne zna da li se planovi redaju po abecedi, ali da "plan B" dvojice političara odavno traje.

"Savez između SNSD-a i HDZ-a nikad nije bio sporan i nikad nije bio prekinut, čak ni u vremenima kada smo HDZ imali u jednoj drugoj koaliciji, zajedno sa Savezom za promjene. Ne vidim tu ništa novo", kazao je Tadić komentarišući odnose Čovića i Dodika.

Ognjen Tadić je s druge strane, na osnovu onog što vidi, poručio da nije došlo do rješenja kada je riječ o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, pa samim tim ni u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

"To je loše i daje dodatni razlog da se smatra da su obje vodeće nacionalne stranke u federaciji, i HDZ i SDA, čitav ovaj proces koristile kako bi homogenizovale na nacionalnoj osnovi svoje biračko tijelo", rekao je Tadić. 

Dodao je da Bošnjaci homogenizuju podršku u vezi s kandidatom SDA za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i u vezi s kandidaturom Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. 

Prema njegovim riječima, Dragan Čović s druge strane cijelu priču iskorištava da homogenizuje svoju podršku kako bi uspio eventualno da pobijedi Željka Komšića na predstojećim Općim izborima.

"Sve ostalo nije korektno reći narodu, jer je narod tih jednačina sam po sebi svjestan", zaključio je Tadić.